Dacă mergi la moaşte, eşti prost, dacă mergi la grătare, eşti deştept

Se dă o sărbătoare religioasă. Una mare. Cu un pelerinaj al credincioşilor care vin să se închine la Sfintele Moaşte. Credincioşi care sunt şi ei, ca românii: se mai bulucesc, se mai înghiontesc, mai strigă, se mai bâlbâie în faţa camerelor puse sub nas, dar care, SIGUR, nu fac un lucru: nu sar la beregata celor care nu cred în aşa ceva (opţiunea lor, nu?).

Nu postează pe bloguri că, de exemplu, ne-ortodocşii şi cei ne-prezenţi la pelerinaje sunt toţi nişte satane care vor arde în focul iadului sau nişte rataţi spiritual care nu ştiu calea cea dreaptă în viaţă.

Asta e, ei nu spun ce proşti sunt restul de oameni care nu merg la moaşte, pentru că nu merg la moaşte.

Ca la orice sărbătoare religioasă cu pelerinaj şi moaşte, apar, ca la ordin, şi cei care, considerându-se deştepţi doar pentru că nu „rezonează” cu astfel de manifestări ale credinţei, îi fac, fără prea mare înţelegere (caracteristică, nu, unor oameni deştepţi, cel puţin teoretic) proşti. Dacă nu proşti, atunci tâmpiţi. Dacă nu tâmpiţi, atunci fraieri. Oameni picaţi direct din Evul Mediu, care cred că Pământul e plat, care neagă orice descoperire a ştiinţei de la roata rotundă încoace, care dau bani pentru catedrale, nu pentru spitale sau statui brâncuşiene şi care, evident, votează cu PSD-ul. Şi asta în aplauzele unui public la fel de autoconsiderat deştept care dă pe spate de încântare şi îi ard palme amicale şi virtuale pe spinare, la modul „Bravo bitlăsule, bravo frati-miu”, vorba regretatului Vasile Tomazian.

Da, am înţeles. Dacă mergi la moaşte eşti prost. Dacă mergi la grătare cu maşina, blocând circulaţia dimineaţa pe un sens şi seara pe celălalt, eşti deştept, chiar dacă laşi locul ăla unde ai băgat la maţ în mijlocul naturii ca la porci, vorba aia.

Dacă îţi dai coate cu câteva mii de „fani” la un concert pe ritm de îmtsa-imtsa al unui artist de top vara la 40 de grade sau iarna la minus 15, iar eşti deştept, că doar n-ăi fi prost, ca ăia care merg la moaşte. Să urli pe stradă de Revelion să stai cu ochii aţintiţi la artificii şi să spargi sticle de băutură de asfalt e iar OK, că eşti deştept. Să-ţi costumezi copiii în cadavre, fantome, diavoli, draculi sau alte lighioane pentru că e super şi cool-ul Halloween este iar OK, că doar proştii îşi trimit copiii să fie îndoctrinaţi religios la orele de religie unde sunt aşa de îndoctrinaţi religios, de ajung să deseneze pe asfalt doar teme religioase, nu maşinuţe, tancuri, pisicuţe şi prinţese.

Dacă intri în sevraj de blecfraidei sau înainte de Crăciun şi Paşti de iei cu asalt mallul ca dorobanţii lui Valter Mărăcineanu reduta Griviţa la 1877, să cumperi orice de parcă a doua zi s-ar decreta raţionalizare sau foamete, e tot OK, că tu eşti deştept, nu ca proştii ăia care merg la moaşte.

Da, să te iei de religie (mai ales cea ortodoxă), de Biserică, de icoane, de moaşte, de credincioşi, e cool. Nu îţi trebuie cine ştie ce arsenal de argumente logice, doar ceva miştocăreală lingvistică şi coerenţă în frază, să ştii pe dinafară nişte fraze clişeu de hatereală ateistă şi să ştii unde e butonul de „share”. Oricum adepţi găseşti destui.

Comunista lozincă „Cine nu e cu noi e împotriva noastră” s-a transformat în „Cine nu e ca noi, e împotriva noastră”.

Dar, vorba unuia care nu e ortodox, dar e Papă: „Libertatea de expresie este drept fundamental, dar nu permite insultarea credinţei”. Iar să îi faci pe alţii proşti nu înseamnă obligatoriu că tu eşti deştept.

Părintele Constantin Necula


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost