De ce pentru românii din România nu se poate plafona prețul energiei electrice?

Republica Moldova a rămas făra o sursă importantă de energie electrică după ce Ucraina a anunțat că nu mai poate onora contractele de export din cauza bombardamentele rusești asupra infrastructurii. Imediat a sărit în ajutor guvernul de la București, un act normal și de admirat, mai ales că e vorba de Moldova.

Dar mie mi-a sărit în ochi altceva. Și anume prețul la care România exportă energie electrică Moldovei:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că a făcut o nouă modificare la controversata Ordonanță 119/2022 privind energia ”pentru a veni în ajutorul celor din Republica Moldova”. Practic, producătorii de energie vor fi obligați să vândă țării vecine la un preț care este de 3 ori mai mic decât prețul actual de pe piața spot. (Wall Street)

”Prin excepție de la prevederile art. VII, în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în Anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova.” (Virgil Popescu, Ministrul Energiei, pe Facebook)

Prețul de referință din anexa 2 a Ordonanței este de 450 lei/MWh. Pe piața spot – practic singura unde la ora actuală se mai fac tranzacții cu energie în România, tocmai din cauza efectelor Ordonanței 119 – prețul este acum de peste 3 ori mai mare, conform datelor OPCOM (aproape 300 de dolari). (Wall Street)

Întrebarea mea este de ce Virgil Popescu, onor Ministrul Energiei în Guvernul României, nu face același lucru si pentru românii din România? De ce pentru românii din România nu se poate plafona prețul energiei electrice?

Dragoș Doran

About Dragoș Doran

Alături de Dreapta creștină și de Rost încă de la începuturi. Autodidact în ale scrisului.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost