Victorie la Luduș! Fermierii români au PRELUAT fabrica de zahăr pe care francezii intenționau să o demoleze

Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de fermierul sibian Teodor Aflat, au reușit preluarea fabricii de zahăr de la Luduș, care era aproape de închidere în urma deciziei proprietarului francez, relatează Agenția de presă Rador, citată de Ziarul Unirea.

Fermierii au participat, miercuri, la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a Fabricii de zahăr, reușind să o salveze de la închidere și demolare.

Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni. „Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm că, din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat Teodor Aflat.

Termenii contractului semnat ieri de cele două părți este confidential. În afară de faptul că se vor menține cele 150 de locuri de muncă, liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif, nu a dorit să declare deocamdată mai mult.

„Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem la noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment. Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat.

În condițiile în care Fabrica de zahăr din Luduș este cel mai mare contributor la bugetul local, este cea mai bună veste din ultimii ani, a declarat pentru Radio Târgu Mureș primarul Cristian Moldovan.

”Avem cel mai important brand al orașului nostru, zahărul de Luduș, care se salvează cu această ocazie. Este foarte important, pentru că a ajuns un brand de nivel național, recunoscut ca fiind zahărul cel mai de calitate din țară. În plus, există o parte importantă de cultivatori în orașul Luduș, iar ei pot face în continuare afaceri cu fabrica de zahăr. Și mai este încă un avantaj: sunt mai multe firme locale care au colaborat de-a lungul timpului cu fabrica de zahăr”, a declarat primarul.

Tensiunile existau la Luduș de mai multe luni de când patronii francezi i-au anunțat pe cultivatorii de sfeclă cu care aveau contract că întrerup producția și închid fabrica, iar salariații au fost trimiși în șomaj tehnic.

De când societatea franceză Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, aceasta s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr.

În luna iunie a anului trecut, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale păguboase cu zahăr din România.

Pe același subiect:

Fabrica de zahăr de la Luduș, pe cale de dispariție. Ministrul Agriculturii anunță că se încearcă menținerea activității fabricii și păstrarea locurilor de muncă

Act final la Luduș! Francezii de la Tereos au semnat pentru ÎNCHIDEREA fabricii de zahăr, declanșarea concedierii colective a angajaților și demolarea unității, pe piață din 1960

Mureș: Planul pentru LICHIDAREA Fabricii de Zahăr Luduș continuă. Statul român s-a retras din negocieri, iar fabrica va fi demolată după 60 de ani de activitate

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Victorie la Luduș! Fermierii români au PRELUAT fabrica de zahăr pe care francezii intenționau să o demoleze”

Comentariile sunt închise.