Franța trimite blindate de infanterie și tancuri Leclerc în România. Iohannis, mulțumiri în limba franceză pentru președintele Emmanuel Macron

Franţa îşi consolidează prezenţa militară în cadrul NATO în România, unde va trimite o companie de vehicule blindate de infanterie şi un escadron de tancuri Leclerc, a anunţat marţi ministrul francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc.

Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a „spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată „ţinând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi „de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară, notează sursa citată.

Franţa conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 750 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi.

Iohannis: Un gest important pentru Flancul Estic al NATO!

Președintele Iohannis a transmis, marți seara, că această măsură reprezintă „un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarităţii Aliate.”

„Salut decizia Președintelui Emmanuel Macron de a consolida prezența militară franceză în România, prin trimiterea unei companii de vehicule blindate și a unui escadron de tancuri Leclerc. Un gest important pentru Flancul Estic al NATO, semn al solidarității Aliate”, a anunțat, marți, pe rețelele de socializare, președintele României, Klaus Iohannis.

Mesajul președintelui Iohannis a fost transmis în limba franceză.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost