Iași: Peste 20.000 de credincioși au participat la procesiunea „Calea Sfinților”. Aproape 55.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Parascheva, în doar 2 zile

Peste 20.000 de oameni au participat, duminică, la tradiționala procesiune oficiată cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva, „Calea Sfinților”, anunță Doxologia.ro.

La pelerinaj au participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Mulțime de credincioși cu flori și lumânări în mână au străbătut Iașul alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva și a Sfântului Paisie de la Neamț.

Mulțimea a plecat de la baldachinul împodobit, a ieşit pe poarta principală a Ansamblului Mitropolitan, a mers pe strada I. C. Brătianu și a oprit la Maternitatea „Cuza Vodă”. În dreptul spitalului, s-a făcut o primă oprire și s-au citit rugăciuni pentru mamele și persoanele internate. Procesiunea a continuat spre Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit”, unde s-a făcut cea de-a doua oprire, după care s-a mers pe strada Costache Negri, până în dreptul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde a avut loc cea de-a treia oprire. Pelerinajul a continuat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, întorcându-se la Catedrala Mitropolitană.

„Ne bucurăm pentru cei mulți, ne bucurăm pentru cei puțini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu și găsesc în sfinții lui reazăm și putere pentru a depăși obstacolele care sunt și în viața noastră, și în viața țării, și în fața lumii. Sperăm ca zilele următoare, Iașul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul. Iar pentru ziua de vineri nădejdea este mea la Dumnezeu că va fi totul cu pace și cu liniște, ca oamenii care vin din alte părți ale Moldovei sau ale țării, să se bucure de o clipă de răgaz duhovnicesc. Unii dintre ei părăsesc casa o singură dată pe an: vin aici la Iași, se întorc acasă, și o jumătate de an păstrează amintirea clipei celei frumoase pe care au trăit-o lângă racla Sfintei. Și apoi o jumătate de an nădăjduiesc acei oameni că vor apuca încă o dată, încă o toamnă, în un octombrie să vină din nou la Iași. Pentru ei ne bucurăm foarte mult, precum și pentru cei care adesea vin aici, lasă în fața Sfintei inima lor, sufletul lor, și pleacă mai încurajați. Pentru viața de familie, pentru asumarea responsabilităților pe care le au în viața familiei lor și în fața societății”, a transmis IPS Părinte Teofan.

Procesiunea a fost însoțită de 200 de preoți de la parohiile din județul Iași și de aproximativ 200 de călugări și maici de la mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Totodată, demnă de menționat este și participarea gărzii formată din elevi de la Colegiul National Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Sursa foto: pr. Silviu Cluci/ Doxologia.ro

Pe tot traseul, credincioşii au avut lumânări aprinse; s-au citit rugăciuni şi au fost intonate cântări religioase, în special troparele celor doi sfinți, precum și cântari închinate Maicii Domnului.

Conform estimărilor, de la începutul sărbătorii și până acum, peste 54.300 de pelerini s-au rugat la baldachinul unde s-au așezat racla Sfintei Parascheva și racla Sfântului Paisie de la Neamț.

Pe același subiect:

Iași: Au început pregătirile pentru pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva. Racla va fi scoasă spre închinare începând din 8 octombrie

Începe marele pelerinaj de la Iași. Baldachinul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost pregătit de sărbătoare. Programul evenimentelor 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost