Peste 24 de milioane de euro din PNRR pentru Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi pentru Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu- Sărat (VIDEO)

România alocă peste 24 de milioane de euro, finanțare prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat.

Contractele de finanţare au fost semnate, marţi, într-o ceremonie organizată la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

„Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România va reflecta contribuția comunității evreiești la dezvoltarea și modernizarea statului român, va pune în valoare cultura și tradițiile evreiești și va vorbi publicului larg despre atrocitățile petrecute în timpul Holocaustului, una dintre cele mai mari tragedii din istoria umanității. Va fi, așadar, un spațiu al rememorării permanente, al educației civice și al cercetării, un spațiu care va onora diversitatea, dar și un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

Într-un demers similar de asumare a istoriei recente a României, se află și restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat, prin crearea memorialului și a Centrului educațional privind Comunismului în România. Închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost unul dintre locurile centrale ale represiunii comuniste din România, iar atrocitățile și crimele care au avut loc acolo, dar și în celelalte închisori și lagăre de muncă trebuie condamnate fără încetare și cunoscute de publicul larg.

Este foarte importantă dimensiunea educațională pe care se fundamentează ambele proiecte. Având la dispoziție metodele inovative oferite de cele două muzee, generațiile tinere vor putea înțelege lecțiile trecutului și vor deprinde importanța cultivării valorilor democratice. De asemenea, specialiștii vor putea fi sprijiniți în cercetarea Holocaustului și a crimelor comunismului.

Evenimentul de astăzi reprezintă o etapă importantă a procesului de concretizare a celor două muzee, însă mai sunt pași importanți de parcurși până la finalizarea lor. În acest context, doresc să reiterez importanța implicării, cu aceeași determinare ca până acum, a tuturor actorilor responsabili. Muzeele vor fi administrate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituții cu rol fundamental în cercetarea trecutului recent, aflate în coordonarea directă a prim-ministrului, ceea ce constituie o garanție pentru bunul mers al proiectelor”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian, au semnat contractul privind finanţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, suma alocată fiind de 15 milioane de euro plus TVA, potrivit Agerpres.

Contractul de finanţare a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu-Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România a fost semnat de ministrul Boloş şi preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru. Suma solicitată pentru acest proiect este de 9 milioane de euro plus TVA.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost