Profit.ro: Guvernul vrea să oblige toți comercianții să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar

Comercianții care operează pe teritoriul României vor avea obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar, prevede un proiect legislativ anunțat de reprezentanții actualei puteri, anunță Profit.ro.

Totodată, potrivit proiectului, începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Totodată, plata salariilor va fi efectuată fără numerar, cu excepția persoanelor vulnerabile.

Asigurându-se o perioadă de tranziție, astfel încât să se poată operaționaliza sistemele moderne de plată, începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.

Tototdată, „plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiilede asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”. Prin excepție, consumatorul vulnerabil poate solicita și primi plata în numerar a drepturilor menționate.

De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, proiectul prevede ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost