Clopotele bisericilor din județul Alba vor bate de 104 ori pentru cinstirea celor care au înfăptuit Unirea

Duminică, 20 noiembrie, de la ora 12:30, clopotele tuturor bisericilor din județul Alba vor bate de 104 ori pentru cinstirea celor care au înfăptuit Unirea, a anunțat, pe Facebook, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

„Patria recunoascătoare” este un proiect iniţiat de Consiliul Județean Alba în colaborare cu toate unitățile administrativ teritoriale din județul Alba, Muzeul Național al Unirij din Alba Iulia și Centrul de Cultură “Augustin Bena”, în anul 2018, ce se doreşte a fi un semn al respectului faţă de reprezentanţii cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericeşti, gărzilor naţionale, presei şi românilor de rând convocaţi pentru Adunarea din 1 Decembrie 1918.

Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea, au fost realizate, pentru fiecare unitate administrativ teritorială, plăci din alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, exmișilor, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul actualului județ Alba, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât Unirea.

Aceste plăci ce se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni care cuprind numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Ceremonialul de dezvelire al plăcilor omagiale a avut loc exact la 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia – 20 noiembrie 2018.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost