Pelerinaj memorial la Fortul 13 Jilava. Sorin Lavric (AUR), prezent la eveniment

Sâmbătă 29 octombrie 2022, s-a desfășurat cea de-a 13-a ediție a pelerinajului memorial la Fortul 13 Jilava, dedicat luptătorilor anticomuniști parașutați de aviația americană, a anunțat Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”.

Potrivit sursei citate, din 2010, prin grija Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, comemorarea acestor eroi care au marcat, practic, prima colaborare militară româno-americană, se desfășoară la Fortul 13 Jilava, acolo unde au și fost executați de aparatul represiv al regimului comunist, la 31 octombrie 1953.

„Prima parte a programului a constat în vizitarea Fortului 13, cea mai cumplită închisoare politică din întreaga Europă de Est, devenită monument istoric în 2013. Majoritatea celor prezenți au vizitat pentru prima oară acest ansamblu de primă importanță pentru memoria represiunii totalitare din țara noastră. A fost prezent și senatorul Sorin Lavric, care an de an este nelipsit la acest eveniment memorial. După vizitarea Fortului, a avut loc, în spatele penitenciarului, pe platoul de deasupra zidului execuțiilor din Valea Piersicilor, o ceremonie religioasă de pomenire a sufletelor celor executați la 31 octombrie 1953, oficiată de un sobor de preoți delegați de Arhiepiscopia Bucureștilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. A vorbit reprezentantul Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”, care a subliniat importanța sacrificiului celor 13 eroi, făcând o paralelă cu situația actuală, când dinspre est suntem amenințați de șenilele comunismului de tip sovietic, în timp ce dinspre vest suntem supuși la un asalt al comunismului cultural, care atentează la sufletele noastre și ale copiilor noștri. Întreaga ceremonie s-a încheiat cu intonarea Imnului luptătorilor căzuți. Biroul de presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu”, se precizează în comunicatul de presă.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost