În țara lui Orwell ignoranța este putere

Gândirea de stânga a avut întotdeauna o problemă cu adevărul și adecvarea la realitate. Când realitatea nu i-a convenit, a edulcorat-o, a mistificat-o sau, pur și simplu, a distrus-o. Nu a contat că asta a presupus eliminarea a milioane de oameni. Dacă acesta e prețul care trebuie plătit pentru edificarea paradisului comunist, atunci fie. Stânga a fost mereu dispusă să plătească cu viața altora pentru urmărirea fanteziilor sale utopice.

Orwell a surprins foarte bine modul în care stânga contorsionează limbajul și gândirea pentru a schimonosi realitatea într-un pat al lui Procust ideologic. Termeni ca doublethinking sau doublespeak sunt greu de tradus în limba română. Orice formulă lingvistică ar alege un traducător, ar fi necesare câteva paragrafe de explicații pentru ca un cititor neavizat al operei lui Orwell să înțeleagă despre ce este vorba. O altă abordare pentru a înțelege acești termeni este utilizarea unor exemple concrete. Din nefericire, chiar Oficiul Național de Statistică din țara lui Orwell ne-a oferit recent un exemplu de doublespeak, de limbaj dublu, menit să ascundă, nu să dezvăluie realitatea.

De luni bune publicul din Marea Britanie așteaptă ca datele recensământului din 2021 să fie făcute publice. De ani de zile, chiar de decenii, o mare parte a populației native este îngrijorată de fenomenul imigrației, legale și ilegale, cu toate implicațiile ce decurg din rapida schimbare a peisajului demografic. Datele recensământului, în funcție etnie sau locul de naștere a locuitorilor Regatului Unit, ar fi dezvăluit o imagine actualizată, bazată pe date, cu privire la realitatea demografică și raportul dintre nativi și alogeni.

Oficialitățile au amânat în mod repetat publicarea rezultatelor recensământului sub diverse pretexte. Totul a culminat cu un tweet al Oficiului Național de Statistică prin care se anunță că, pentru a „include toate datele disponibile, inclusiv cele din Recensământul din 2021”, seriile de date în funcție de naționalitate și țara de origine nu vor mai fi urmărite și, deci, nici publicate. Au schimbat modul de „producere” a informațiilor statistice cu privire la populație pentru ca informații cheie privind migrația și schimbările majore demografice să nu mai ajungă la cunoștința publicului. Să nu care cumva ca nativii să descopere că sunt pe cale să devină o minoritate în propria țară și să pună de o răscoală populistă.

Să nu uităm că vorbim de un public care în majoritate a votat pentru BREXIT, cu subiectul imigrației în centrul atenției, și care a votat în ultimele rânduri de alegeri cu conservatorii care au promis să controleze fenomenul. În cei 12 ani de guvernare ai Partidului Conservator, presupus partid de dreapta, imigrația nu a scăzut, ci chiar a crescut, iar datele ultimului recensământ ar fi dezvăluit amploarea fenomenului și modul flagrant în care așteptările alegătorilor acestui partid au fost înșelate.

Dacă războiul este pace, libertatea este sclavie, iar ignoranța este putere, atunci și ascunderea datelor statistice incomode este informare completă și incluzivă a cetățenilor.

Se pare că nu este nevoie de o dictatură monopartinică pentru a implementa o agendă radicală de transformare a societății. Acest lucru se poate face și prin intermediul unui iluzoriu pluralism politic denumit pompos și găunos democrație liberală.

RADU PORUMBARU


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „În țara lui Orwell ignoranța este putere”

  1. plecand de la adevarul spuselor d-voastra , domnule Porumbaru , corect si realist spuse adica ” Se pare că nu este nevoie de o dictatură monopartinică pentru a implementa o agendă radicală de transformare a societății. Acest lucru se poate face și prin intermediul unui iluzoriu pluralism politic denumit pompos și găunos democrație liberală.” Care varianta sociala , politica economica , va fii mai departe ” dictatura monopartinica pe fata sau dictatura monopartinica imbracata sub forma ” infractionalei democrati liberale ” pe princpiul ” ei cei multi tot cu prostia , credulitatea si saracia lor din 4 in 4 ani , noi ” cei alesii cu acumularea noastra primitiva din sifonarea banului public ” tot cu noi din 4 in 4 ani . Cum , cine , cand va implementa vreodata , dupa 30 de anii de ” democratie liberala infractionala ” ACEASTA AGENDA DE TRANSFORMARE A SOCIETATII , ” DIN HOT DE STAT IN OM POLITIC ” . Intrebarea asta si-a pus-o si Eminescu , acum 150 de anii ,pe plurasimul politic al vremii si a raspuns la ea prin poezia sa , adica NIMENI. Este trist dar real , se pare ca doar Ceausecu a raspuns la ” DILEMA LUI POETICA ” prin ” partidul unic ” corect spus comunist la vremea aceea dar national si social cu toate ” tarele lui ” pentru vremea aceasta.

Comentariile sunt închise.