Planeta Negoiu, corpul ceresc cu nume de vârf de munte românesc

Pe cer există o planetă cu nume de vârf de munte românesc, anume „Negoiu”, corp ceresc aflat la sute de zeci de mii de miliarde de kilometric, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„După cum știți, noi ținem evidența corpurilor cerești cu nume românești, iar acum a venit timpul să vă anunțăm că pe cer există o planetă cu nume de vârf de munte românesc.

Planeta se rotește în jurul altei stele, una ca Soarele, ce-i drept, dar foarte îndepărtată de noi, pe la 500 de ani lumină.

Este o planetă ca Jupiter, dar foarte apropiată de steaua ei, adică total neprietenoasă cu viața, dar măcar are nume românesc.

Astronomii i-au dat inițial un nume… astronomic, XO-1b, dar în 2019 s-a organizat un concurs pentru denumirea câtorva planete, iar pasionații de astronomie din țara noastră au ales numele de Negoiu.

Steaua mamă a planetei Negoiu se află în constelația Corona Borealis, între stelele Arcturus și Vega, dar nu se vede cu ochiul liber.

Așadar, la sute de zeci de mii de miliarde de kilometri de noi se află o lume inospitalieră care are un nume românesc”, a transmis, pe Facebook, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost