UPDATE/ Austria și Olanda au votat ÎMPOTRIVA aderării României și Bulgariei la Schengen. Undă verde pentru Croația

ACTUALIZARE ORA 16:00

Croaţia obţinut joi undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care se desfăşoară la Bruxelles şi a fost făcută publică de reprezentanţii Croaţiei la UE, dar şi de preşedinţia cehă a Consiliului UE.

„Ultimul pas a fost făcut! Decizia Consiliului a fost adoptată. Este acum confirmat oficial că Croaţia va adera la Spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023″, a precizat Reprezentanţa Permanentă a Croaţiei la UE pe Twitter.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei, potrivit Agerpres.

ACTUALIZARE ORA 15:30

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, potrivit surselor G4Media.

ACTUALIZARE ORA 11:50

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite Agenția AFP, citată de Agerpres.

Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.

Știrea inițială

Joi, 8 decembrie 2022, este „ziua Schengen” pentru România, pe agenda Consiliului JAI de astăzi fiind menționată această temă, chiar dacă Austria a insistat, prin vocea cancelarului Karl Nehammer, să impună un nou termen, până la primăvara anului viitor, în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen.

Miniștrii Justiției și ai Afacerilor Interne se reunesc, joi și vineri, la Bruxelles, primul punct pe agenda Consiliului JAI fiind „ Spațiul Schengen”.

„Miniștrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și vor urmări să adopte decizii în această privință.
Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, se precizează în anunțul disponibil.

Este important că acest subiect a rămas pe agenda Consiliului JAI, în contextul în care, miercuri seara, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Premierul Ciucă, convorbire telefonică cu Karl Nehammer

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cancelarul Austriei, Karl Nehammer, au avut, miercuri seară, o convorbire telefonică privind aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit unor surse oficiale, citate de Agerpres.

„Premierul Nicolae Ciucă a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen şi toate argumentele care au fost repetate şi zilele trecute. În acelaşi timp, premierul român l-ar fi informat şi personal pe cancelar despre menţinerea poziţiei României de a cere un vot în Consiliul JAI. Totodată, ar fi amintit că toate celelalte state membre susţin în acest moment, pe bună dreptate, România”, au precizat surse politice.

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă afirma că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI de joi, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

Reamintim că Austria a anunţat că nu susţine aderarea României la Schengen, fiind singura ţară care se opune oficial.

Senatorul Claudiu Târziu (AUR) a declarat, miercuri, că autorităţile din Austria se folosesc de „un pretext ruşinos” pentru a se opune intrării ţării noastre la spaţiul Schengen, atunci când susţin că din România sau prin România există fluxuri masive de imigranţi ilegali, menţionând că sunt îndeplinite „de foarte mulţi ani” toate criteriile necesare de aderare, după cum a relatat RostOnline.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost