Prof. univ. Dan Dungaciu: Când este vorba de Schengen nu ești tot cetățean european? România a fost umilită

Prof. univ. Dan Dungaciu, analist de politică externă, consideră că nu mai este posibilă o schimbare radicală privind aderarea României la Schengen, în contextul în care decizia de respingere a fost deja anunțată prin vocea Austriei.

N-am intrat în Schengen. Nu contează de ce. România a fost umilită. Vreau să cred că nu ne-au respins, ne-au amânat. Decizia de respingere va încerca să fie împachetată. În momentul de față, nu este posibilă o schimbare radicală.

Decizia nu poate fi întoarsă, a fost comunicată publicului. Problema României și a Bulgariei în Schengen este probabil legată de chestiune care mai complicată”, a spus prof. Dan Dungaciu, miercuri seară, la Marius Tucă, emisiune transmisă de Gândul.

Potrivit acestuia, România și Bulgaria protejează frontierele Greciei.

„Dacă Occidentul decide că este nevoie de un buffer între noi și greci, România și Bulgaria trebuie să fie acel buffer. Dacă vorbim de un Schengen terestru, înseamnă că oricine intră în Grecia își ia o mașină și ajunge la Viena sau la Berlin.

România și Bulgaria, în acest moment, sunt un buffer pentru cei migranți care ajung în Grecia. Grecia nu-și poate controla frontierele. România și Bulgaria protejează frontierele Greciei”, a explicat Dan Dungaciu.

„Principalii afectați vor fi oamenii care trec frontierele”

„Când vin cei din diaspora, ei stau la cozi. Deci, dincolo de firmele și de companiile care vor fi afectate, cei din diaspora vor fi principalii afectați. În viitoarele alegeri, ei vor fi cei care nu vor uita această chestiune.

Ei votează pentru aceste umilințe, umilințe identitare, umilințele pe care le resimt în calitatea lor de români și în legătură cu care au mai multă disponibilitate să le exprime public.

În anii 2000 era absolut normal, dar acum nu mai este. Când este vorba de Schengen nu ești tot cetățean european? Această exprimare publică va exista în diverse forme, chiar în forma neparticipării la vot.

50% din oameni sunt pro suveranității. Problema este cum se vor reorganiza partidele. Populația nu votează, dar caută soluții individuale. Trebuia să ne spunem problema în termeni strategici”, a mai spus prof. Dan Dungaciu.

 

 

 

 

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost