Președintele Iohannis, despre Schengen, la reuniunea Consiliului European: Am făcut pași înainte în direcția bună. Să nu aveți așteptări extraordinare

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, că în cadrul reuniunii Consiliului European au existat discuții și despre aderarea României la Schengen.

„Ieri și astăzi am făcut pași înainte în direcția bună. Să nu aveți așteptări extraordinare. Așa cum am discutat și ieri, Consiliul nu a luat o decizie executivă fermă, dar pot să vă spun că tocmai am ieșit din Consiliu, după ce s-a încheiat discuția pe care am solicitat-o și am avut-o despre Schengen. A fost o discuție bună. În afară de această discuție, am avut ocazia, pe parcursul celor două zile în care am stat împreună cu ceilalți lideri, să discut cu mulți lideri.

Am discutat cu persoanele implicate în această chestiune Schengen. Am avut dezbaterea astăzi, o să vă spun imediat ce am prezentat eu, ce au prezentat ceilalți, vor spune ei, în măsura în care vor dori să facă acest lucru. Şi de acolo, afirmația mea că am făcut pași în direcția bună. Concluzia mea este simplă: toți actorii au înțeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria.

În cursul discuției am prezentat încă o dată nevoia unei soluții pozitive, faptul că România este pregătită din toate punctele de vedere pentru a deveni parte a Schengen”, a declarat președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, în cadrul discuțiilor despre Schengen a amintit și de rolul României în ceea ce privește ajutorul oferit Ucrainei.

„Am spus și ceva legat de unitate și solidaritate. România este țară de primă linie când vine vorba de războiul din Ucraina. Suntem vecinii cu cea mai lungă graniță cu Ucraina.

Ne străduim și facem față, fiindcă dorim și credem că este corect. Suntem țară de primă linie pentru migranți și noi controlăm fluxul migrator. Avem rezultate foarte bune, recunoscute de surse externe, obiective. România este țară de primă linie și de prim rang, aș spune, când vine vorba de așa-numitele linii de solidaritate, de transport de bunuri din Ucraina spre piețele lumii. Peste 60% din produsele agricole exportate de Ucraina au mers prin România, pe drumurile, pe calea ferată a noastră, pe căile fluviale și prin portul de la Constanța.

Toate aceste lucruri le-am reiterat ca să nu uite lumea că solidaritatea pe care am arătat-o noi a dus la niște așteptări. Și noi, și noi, românii, așteptăm semnale clare, semne clare de solidaritate și unitate din partea Uniunii Europene. Asta înseamnă, printre altele, că avem așteptări legitime să fim primiți în spațiul Schengen. Aceste chestiuni sunt evidente și pot să vă spun că nu am fost contrazis de nimeni. Este încă un drum care trebuie parcurs”, a explicat președintele Iohannis.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost