Moaștele Sf. Ierarh Andrei Criteanul, cel care a compus Canonul cel Mare care se rostește în Postul Sfintelor Paști, au fost aduse la Iași (FOTO)

Miercuri, 11 octombrie, moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, cel care a compus Canonul cel Mare care se rostește în primele zile din Postul Sfintelor Paști, au ajuns la Iași și au fost așezate în baldachinul unde este depusă racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Astfel, pelerinii care sosesc în această perioadă la Iași cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor avea ocazia de a se închina în acest an și la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, notează Ziarul Lumina.

Acestea au fost aduse miercuri seară de către o delegație condusă de IPS Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos, și așezate în baldachinul unde este depusă racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

„A fost un mare Sfânt al Bisericii, la care tot creștinul ortodox aleargă, în mod special în prima săptămâna a Postului Mare și în cea de‑a cincea a postului, când, în duh de umilință, credincioșii se roagă la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, prin intermediul rugăciunilor care au fost alcătuite acum aproximativ 13 veacuri, de către marele ierarh al Bisericii, Sfântul Andrei Criteanul. „«Miluiește‑mă Dumnezeule, miluiește‑mă» este strigătul credincioșilor de aici și de pretutindeni, cu nădejdea că Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor alcătuite de Sfântul Andrei, se va milostivi asupra noastră, ne va dărui duh de pocăință, duh de cugetare smerită, putere de ne recunoaște păcatele, de a nu judeca păcatele altora și, mai presus de toate, putere ca mintea, sufletul, inima noastră să se întoarcă mai adânc și mai statornic către Dumnezeu”, a spus ÎPS Părinte Mitropolit Teofan.

De asemenea, ierarhul oaspete venit din Creta le‑a mulțumit gazdelor pentru întâmpinare, rostind la rândul său un cuvânt de recunoștință:

„Sfânta Parascheva a iubit locurile prin care a trecut: Târnovo, Belgrad, dar a ales să rămână aici, la Iași, pentru că a fost iubită de poporul român. În această seară se întâlnesc acești doi mari sfinți, rugându‑se pentru pacea întregii lumi, pentru că această pace, vedem, este pusă în pericol, și pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe. Cei doi sfinți binecuvintează și sfințesc poporul cetății Iașilor, tot poporul român și tot poporul ortodox de pretutindeni. Înaltpreasfinția Voastră, de astăzi, Sfântul Andrei vă aparține!”

Peste 134.000 de credincioși s-au închinat la sfintele moaște ale Sf. Cuvioase Parascheva în cadrul pelerinajului de la Iași, până joi, la ora 11.00.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost