Temeri privind escaladarea conflictulului israeliano-palestinian în Franța. Macron se adresează naţiunii, joi seară

Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte, joi, cu liderii partidelor politice şi se va adresa naţiunii la televiziune pentru a face apel la unitate şi pentru a încerca să prevină orice extindere a conflictului israeliano-palestinian în Franţa, relatează Reuters, citat de News.ro.

Discursul televizat al lui Macron este programat pentru ora locală 20:00 (21:00, ora României).

Contextul este unul tensionat. Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a recunoscut că Franţa a înregistrat atât o creştere a urii online, cât şi a ameninţărilor directe.

Douăzeci şi patru de persoane au fost arestate. Guvernul francez a desemnat 10.000 de poliţişti pentru a proteja aproximativ 500 de locuri.

Două manifestaţii pro-palestiniene programate pentru joi se aşteaptă să aibă loc, deşi au fost interzise, Darmanin a precizat că protestele vor primi undă verde – sau nu – de la caz la caz.

„Cauza palestiniană este una absolut respectabilă, Franţa a considerat întotdeauna că avem nevoie de două state, unul israelian şi unul palestinian, dar dacă este vorba de o demonstraţie de susţinere pentru Hamas, răspunsul este nu”, a spus el.

Franţa are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, iar conflictul israeliano-palestinian a contribuit în trecut la tensiuni între cele două comunităţi.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost