Emisiunile radioului public, formă de amplă PEDAGOGIE NAȚIONALĂ. Mesajul Patriarhului Daniel la 95 de ani de la inaugurarea postului naţional de radio

Patriarhul Daniel a transmis, miercuri, 1 noiembrie, cu ocazia aniversării a 95 de ani de când a fost lansat postul național de radio, un mesaj în care a amintit de rolul radioului național a fost nu doar sursă de informare, ci și una de formare interioară a ascultătorilor.

Redăm integral mesajul transmis de Patriarhul României:

Apariția în România a primei instituții mediatice naționale, „Societatea de Difuziune Radiotelefonică” (actualmente „Societatea Română de Radiodifuziune”), precum și difuzarea la 1 noiembrie 1928 a primei emisiuni radiofonice, a constituit începutul unei epoci informaționale cu o expansiune fără precedent, supranumită azi chiar evul media.

Radioul public din România s-a afirmat progresiv ca unul dintre cei mai puternici și eficace vectori de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti. Emisiunile Radioului public dedicate istoriei românilor, folclorului românesc, omului tradițional, literaturii, muzicii și tuturor celorlalte arte care au exprimat și exprimă prin marii creatori români o spiritualitate unică în peisajul socio-cultural european, au constituit nu doar o sursă de informare, ci și una de formare interioară a ascultătorilor fideli. O formă de amplă pedagogie națională.

Inserarea în ultimele trei decenii în grila de programe a postului „Radio România”  a unor emisiuni dedicate credinței și culturii creştine (Credință și cunoaștere, difuzată de „Radio România Cultural” și Puterea credinței, difuzată de „Radio România Antena Satelor”), spiritualității ortodoxe (Lumina credinței, difuzată de „Radio România Actualități”), relației dintre Biserică și societate (Biserica și societatea, difuzată de „Radio România Actualități”) și chiar transmiterea în direct Sfintei Liturghiiduminica și în zilele marilor sărbători (la „Radio România Antena Satelor” și „Radio România Cultural”), a constituit o foarte importantă deschidere spre zona profundă a societății românești și oferă un esențial plus de adecvare a actului de informare și comunicare mediatică la densa realitate comunitară creștin-ortodoxă din România.

Cu prilejul împlinirii celor 95 de ani de la înființare, dorim vrednicei echipe de profesioniști a postului public „Radio România” ocrotirea și inspirația lui Dumnezeu în misiunea onorantă de îmbinare a informării cu formarea lăuntrică a ascultătorilor, împlinirea celor mai frumoase și utile proiecte mediatice, pace, sănătate și bucurie.

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost