FOTO/ Moment emoționant! Zborul Marii Uniri de la Bacău la Blaj a fost reconstituit, după 105 ani

Zborul Marii Uniri din 23 noiembrie 1918 a fost reconstituit, joi, pe Câmpia Libertății de la Blaj, după 105 ani de la momentul istoric în care documente esențiale pentru Marea Unire au fost transportate cu avionul de la Bacău la Blaj.

„Pregătiți un avion care să aterizeze la Blaj. Pasagerul sosind va da lămuriri!”

Așa a început,în seara zilei de 19 noiembrie 1918, epopeea Zborului Marii Uniri, atunci când la tura operativă a Grupului 1 Aeronautic Bacău, dislocat pe aerodromul Mărgineni, de lângă Bacău, s-a primit o telegramă  din partea Marelui Cartier General, notează, pe Facebook, Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerb”.

În urmă cu 105 ani, aviatorii Vasile Niculescu și Victor Precup au decolat de la Bacău, într-un avion cu carlingă deschisă de tip Parman 40. La o temperatură de minus 30 de grade au zburat peste două ore și au aterizat pe Câmpia Libertății de la Blaj.

„Îmi este greu să redau imaginea manifestărilor grandioase și entuziaste, a miilor de suflete omenești ce se adunaseră atunci pe Câmpia Libertății, alergând de prin toate părțile, care pe jos, care călare sau în căruțe, încă din momentul când au văzut avionul ce purta cocardele cu tricolorul românesc, zburând deasupra capetelor lor, strigăte de <Ura>”, mărturisea locotenentul aviator Vasile Niculescu.

Rememorarea „Zborului Marii Uniri din 23 noiembrie 1918” a fost marcată joi, 23 noiembrie 2023, printr-o ceremonie militară şi religioasă, organizată în comuna Mărgineni, județul Bacău.

 

În contextul aniversării a 105 ani de la momentul istoric, s-a realizat reeditarea Zborului Marii Unirii, căpitan-comandorul (r.) Eugen Botezatu primind manifestul de la autorităţile locale și având onoranta misiune de a duce mesajul acestui judeţ pentru ţară, pentru a fi citit de autorităţile din Alba, pe Câmpia Libertăţii, de la Blaj.

Deplasarea s-a realizat cu aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române, Baza 95 Aeriană, Baza 90 Transport Aerian și Baza 71 Aeriană.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost