Oficiali americani, europeni și ucraineni discută despre negocieri de PACE cu Rusia. Șefa CE a ajuns, sâmbătă, la Kiev

În spatele ușilor închise, au început discuțiile între oficiali americani și europeni, pe de o parte, și oficiali ucraineni, pe de altă parte, despre variantele de negocieri de pace cu Rusia, anunță NBC News, care citează un oficial american de rang înalt și un fost înalt oficial american.

Conversațiile au inclus schițe foarte generale despre regiunile la care Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord, au spus oficialii. Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei întâlniri a reprezentanților din peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscuți sub numele de Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei.

Discuţiile au început pe fondul îngrijorărilor oficialilor americani şi europeni cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un impas şi cu privire la capacitatea de a continua să ofere ajutor Ucrainei, au spus oficialii.

Pe de altă parte, șefa CE, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă la Kiev, într-o vizită care nu fusese anunţată oficial, a scris deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak într-un mesaj pe canalul său de Telegram, preluat de agenția Reuters, anunță Agerpres.

Ulterior, von der Leyen a publicat în reţeaua X o fotografie alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o gară, adăugând mesajul: „Mă bucur să mă aflu din nou la Kiev, în a şasea vizită din timpul războiului”.

Ea a precizat că va discuta „calea de acces a Ucrainei către Uniunea Europeană. Sprijinul financiar al UE pentru reconstruirea Ucrainei ca o democraţie modernă, prosperă. Şi cum vom continua să facem Rusia să plătească pentru agresiune”, notează sursa citată.

Conform anunţului făcut de Jelezniak, şefa executivului european urma să ţină un discurs în parlamentul Ucrainei.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost