Zi importantă la Chișinău/ Cețățenii votează primarii și consilierii locali pentru următorii 4 ani, în cadrul alegerilor locale de duminică, 5 noiembrie

Duminică, 5 noiembrie, în Republica Moldova au loc alegeri locale, cetățenii cu drept de vot fiind așteptați la urne pentru a alege, pentru un mandat de patru ani, primarii şi consilierii locali.

Electoratul va alege 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate, notează Agerpres.

Pe liste sunt candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi.

Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare, în număr de 1.958, s-au deschis la ora 07.00.

Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.

Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 reprezintă cel de-al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost