Părintele Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, a trecut la Domnul, la doar 46 de ani

Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din cadrul Sibiu, a trecut la cele veșnice, marți, la doar 46 de ani, a anunțat Mitropolia Ardealului.

Pr. Prof. Dr. Habil. Daniel Buda a fost, din 2020, decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu, și cadru didactic al Facultății, din 2003.

Specializat în Istoria Bisericii, a lucrat peste 10 ani și în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva. Originar din Târgu Lăpuș, Maramureș, născut la data de 7 iunie 1977.

Studiile de Teologie le-a început în 1991, absolvind mai multe instituții de învățământ teologic:

1991-1996 Seminarul Teologic Ortodox Român din Baia Mare;

1996-2000 Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, sectia Teologie Ortodoxa Pastorală. Licențiat în Teologie; titlul tezei de Licență: „Începuturile creștinismului la armeni și relațiile lor cu celelalte Biserici până la Sinodul de la Calcedon (451)”;

2000-2001: Studii aprofundate la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu, specializarea Teologie istorică. Titlul tezei de dizertație: „Contribuția istorică și doctrinară a Apusului la Sinoadele ecumenice până la papa Leon cel Mare”;

2001-2004 Program de doctorat la Facultatea de Teologie “Andrei Saguna” din Sibiu începute sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Aurel Jivi și încheiate, datorită decesului acestuia, sub îndrumarea Arhid. Prof. Dr. Constantin Voicu. La data de 16 iulie 2004 a susținut teza de doctorat cu titlul „Hristologia antiohiana de la Sfântul Eustatiu al Antiohiei pâna la Nestorie” obtinând calificativul Magna cum Laude.

De asemenea, Părintele Daniel Buda are și o bogată activitate didactică, parcurgând mai multe funcții și posturi didactice: preparator (2003-2007), lector (2007-2014), conferențiar (din anul 2014), iar până de curând a fost profesor universitar, îndrumător de doctorat, specializat în Istoria Bisericii Universale, iar din 2020 decan al facultății sibiene.

Preoţii sunt reprezentanţii ierarhului în comunităţile care le-au fost încredinţate şi au datoria de a-i învăţa pe credincioşi Evanghelia şi întreaga Sfântă Scriptură, de a purta această greutate şi în acelaşi timp dulceaţă a slujirii şi cu aceste două elemente să încerce să deschidă sufletele oamenilor către Hristos şi către Biserică.”, mărturisea vrednicul de pomenire pr. Daniel Buda.

Dumnezeu să-l odihnească și veșnică să-i fie pomenirea!

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost