Proiectele privind autonomia, RESPINSE de Camera Deputaților, ajung în Senat, vineri. Claudiu Târziu: Transilvania, pământ românesc! NU există ținut secuiesc!

Senatul se întrunește, vineri, 29 decembrie, în calitate de for decizional, pentru dezbaterile și voturile finale asupra celor trei proiecte de lege referitoare la autonomie, pe care Camera Deputaților le-a respins joi.

Este vorba despre proiecte referitoare la autonomia așa-zisului Ținut Secuiesc (BPI 968), la Statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România (BPI 969) și la Lege cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale (BPI 970), după cum a relatat RostOnline.

„Transilvania, pământ românesc! Astăzi spunem NU, NU există ținut secuiesc”, a transmis, joi, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu, președintele CNC AUR.

Totodată, preşedintele AUR, George Simion, a declarat joi că deputaţii AUR au votat pentru respingerea proiectelor privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

„Autonomie nu o să fie niciodată. Suntem un stat național, unitar, indivizibil. Nu există autonomie teritorială pe teritoriul României. Punct! Toți deputații AUR au votat pentru respingerea acestor proiecte. O să fie respinse și la Senat. Dar ni se pare că este un joc între PSD și UDMR de a stârni tensiuni etnice”, a declarat George Simion.

Potrivit agenției MTI, cele trei proiecte de lege privind autonomia au fost initiate de Zoltán Zakariás, deputat UDMR, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT).

Unul este proiectul de lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale, iar celălalt este statutul de autonomie culturală a comunităţii naţionale maghiare. Aceste proiecte de legi au fost elaborate în cadrul atelierelor de lucru ale Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT).

Cea de-a treia iniţiativă legislativă este Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS).


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost