Carte electronică de identitate pentru copii, încă de la naștere. Iohannis a promulgat legea privind buletinul electronic

Legea privind cartea electonică de identitate, promulgată, vineri, de președintele Iohannis, aduce mai multe modificări în legislația română referitoare la actele de identitate, începând cu vârsta de la care ele se pot emite, până la tipuri diferite de cărți de identitate.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, „decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate (PL-x 175/20.03.2023).”

Ca element de noutate, OUG nr.12/2003 prevede că, la cererea părinților, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, vârsta la care se elibera buletinul de identitate clasic.

„Art.12 (1) Opţional, începând cu data realizării condiţiilor tehnice, se poate elibera carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinţi, a reprezentatului legal, a părintelui supravieţuitor, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanţe preşedinţiale date în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.”

Totodată, actul normativ mai prevede că, începând cu data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 şi 14 ani;

c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.”

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost