Regal cinematografic! Regizorul Nicolae Mărgineanu deschide „Noaptea albă a filmului românesc”, în acest sfârșit de săptămână

În prima săptămână a lunii ianuarie 2024, „Noaptea albă a filmului românesc” este dedicată lui Nicolae Mărgineanu, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti români.

TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă spre duminică, 6 spre 7 ianuarie, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de Nicolae Mărgineanu, anunță TVR Cultural.

„Noaptea Albă” va debuta, de la ora 21:15, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de „Un om în loden” (ora 21:41), „Privește înainte cu mânie” (ora 23:06), „Amfiteatre și închisori” (ora 00:25), „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (ora 1:15), „Poarta Albă” (ora 2:40) și „Cardinalul” (ora 4:20).

Descriere producții difuzate la „Noaptea Albă a Filmului Românesc”:

„Un om în loden” (1979) – ora 21:41

Film polițist thriller din 1979, „Un om în loden” este debutul regizoral al lui Nicolae Mărgineanu și adaptare a romanului „Moartea vine pe bandă de magnetofon”, semnat de Haralamb Zincă. Dan Stamatiad (Victor Rebengiuc) este un inginer singur, angajat al unui Institut de Geologie și deținător al unor date secrete privind zăcăminte importante. Acesta începe să primească telefoane și scrisori de amenințare cu moartea, de asemenea în unele nopți are impresia că aude râsul sarcastic al unui bărbat care i se pare cunoscut.

Distribuție: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, George Constantin, Mircea Albulescu.

„Privește înainte cu mânie” (1993) – ora 23:06

Ne aflăm în România de după decembrie 1989… Într-un șantier naval de pe malul Dunării, în perioada de tranziție care debusolează și răstoarnă scara valorilor, Fane, un muncitor apreciat, fost disident care, pe vremea lui Ceaușescu, a plătit cu ani de pușcărie pentru nemultumirea manifestată, ajunge somer tocmai din pricina celor demascați de momentul de sinceritate al „Revoluției”. Elanul lui sindicalist se transformă într-o armă împotriva sa și a familiei sale, iar solidaritatea muncitorilor se manifestă în funcție de avantajele sau presiunile de ordin individual.

Distribuție: Remus Mărgineanu, Luminița Gheorghiu, Ion Haiduc.

„Amfiteatre și închisori” (Documentar, 2010) – ora 0:25

Un psiholog în temnițele comuniste

Documentarul este un tribut adus psihologului de renume mondial Nicolae Mărgineanu. Drumul lui Nicolae Mărgineanu a început în anul 1905 în satul Obreja și s-a sfârsit în 1980 la Cluj. Nicolae Mărgineanu a studiat la cele mai importante universități din Europa și din Statele Unite. A făcut stagii de specializare la Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, a fost bursier Rockfeller la Harvard, Yale, Columbia, Chicago și Duke. A publicat douăsprezece carți de psihologie și este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume ale psihologiei românești. Arestat în 1948, în urma unui simulacru de proces, a fost condamnat la 25 de ani de munca grea, trecând prin infernul pușcăriilor Malmaison, Jilava, Pitești, Aiud și Gherla.

Voce comentariu: Maria Ploae.

„Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (Documentar, 2011) – ora 01:15

Numit „Sfântul” de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, ca şi al unei fresce din Atheneul Român, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor.

Voce comentariu: Maria Ploae.

„Poarta Albă” (2014) – ora 2:40

Filmul este inspirat din cartea „Vărul Alexandru”, de Adrian Oprescu, și deschide uşile gulagului românesc, lagărul de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din România anilor 1950. Adrian și Ninel se numără printre deținuții înghesuiți în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnați alături de ei se găsesc profesori, avocați, poeți, filozofi, țărani, artiști, oameni de știință. „Poarta Albă” a primit cinci nominalizări la Premiile Gopo 2015.

Distribuție: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Mădălina Craiu.

„Cardinalul” (2019) – ora 4:20

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Cu acuratețea unui documentar, filmul „Cardinalul” povestește viața și suferințele unui preot care s-a distins prin verticalitate morală, apărându-și țara, credința și valorile: orator în fața mulțimilor de la Alba-Iulia în ziua Marii Uniri, apoi în fața politicienilor români, și în cele din urmă aruncat în temnițele comuniste.

Distribuție: Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar, Bogdan Nechifor.

Regizorul Nicolae Mărgineanu s-a născut în 1938, în Cluj și poartă numele tatălui său, marele psiholog și profesor la Universitatea Victor Babeș din Cluj, Nicolae Mărgineanu, închis de regimul comunist mai bine de 16 ani.

În urma detenției tatălui său, Nicolae Mărgineanu a fost dat afară din liceu împreună cu sora sa. Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Chimie din Cluj, de unde a fost exmatriculat și a lucrat câțiva ani ca șofer pe un șantier din Hunedoara. Regizorul Nicolae Mărgineanu a mai urmat o școală tehnică de metrologie și a intrat primul la secția de Imagine film a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care l-a absolvit în 1969. Regizorul Nicolae Mărgineanu este căsătorit cu actrița Maria Ploae.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost