Guvernul suedez vrea să faciliteze plata în numerar pentru medicamente, alimente și carburanți. Ministrul de Finanțe: Ne pregătim pentru vremuri de criză

Guvernul suedez caută soluții pentru facilitarea plăților în numerar pentru produse de primă necesitate, precum medicamente, alimente și carburanți, în contextul în care în Suedia plățile se fac mai mult în sistem digital, iar banii fizici se găsesc rar.

Anunțul a fost făcut, vineri, într-o conferință de presă, de Niklas Wykman, ministrul suedez al pieţelor financiare, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„Trebuie să reexaminăm rapid posibilitatea de a plăti unele bunuri în numerar, în special pentru că există categorii de persoane care, din diverse motive, au dificultăţi în a utiliza metodele de plată digitale. Este de asemenea important ca problema să fie analizată cu scopul de a ne pregăti pentru vremuri de criză”, a declarat ministrul Niklas Wykman.

Doar 8% dintre suedezi au plătit în numerar în 2022, comparativ cu aproape 40% în 2010, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Suedeze, Riksbank.

Însă, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, rarele bancomate încă active au fost luate cu asalt: retragerile de numerar au crescut cu 30% în Suedia, potrivit guvernului.Această tendinţă a fost de asemenea observată în alte ţări europene precum Republica Cehă sau Slovacia.

În acest context, trebuie să fie posibil ca unele produse, precum medicamentele, hrana şi carburantul, să fie plătite în numerar, estimează guvernul suedez, care a înfiinţat o comisie de anchetă parlamentară asupra acestui subiect.

„Este dificil să plăteşti cu bani lichizi în Suedia astăzi”, a declarat la aceeaşi conferinţă de presă Dennis Diukarev, şeful acestei comisii, dezvăluind că circa un milion de suedezi suferă de „excluziune digitală”. Diukarev a subliniat importanţa de a nu depinde de un singur sistem de plată, mai ales pe timp de criză.

Agenţia de protecţie civilă din Suedia (MSB) recomandă pe site-ul său să ai mereu numerar la dispoziţie în caz de criză sau de război şi elaborează o listă de avantaje ale acestui mijloc de plată considerat anacronic în această ţară, notează sursa citată.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Guvernul suedez vrea să faciliteze plata în numerar pentru medicamente, alimente și carburanți. Ministrul de Finanțe: Ne pregătim pentru vremuri de criză”

Comentariile sunt închise.