Importurile de grâu din Rep.Moldova au explodat. Fermierii români avertizează: Există suspiciuni rezonabile că este marfă din Ucraina, importată prin schimbarea originii!

România a ajuns al patrulea mare importator de grâu din UE, cele mai mari cantități de cereale venind oficial din Republica Moldova, după ce au fost impuse restricții la cerealele din Ucraina, însă fermierii români avertizează că există suspiciuni rezonabile că, de fapt, cerealele importate din Moldova sunt tot din Ucraina, notează Economica.net.

Potrivit sursei citate, România este al patrulea cel mai mare importator de grâu comun european, după Estonia (2,3 milioane de tone), Italia (521.600 tone) și Grecia (367.200 tone). Pe de altă parte, România este și cel mai mare exportator din UE.

Cele mai mari importuri vin acum din Moldova și Ucraina, două piețe care au asigurat în perioada analizată 64,8% și respectiv 7,8% din totalul importurilor generate de UE.

Context

Începând cu 12 octombrie, Guvernul de la București a instituit printr-o ordonanță de urgență ( OUG 84/2023) un sistem de licențiere a importurilor de cereale din Ucraina, astfel că marfa poate intra în țară doar la cererea unor anumiți agenți economici și doar cu acordul Ministerului Agriculturii.

Sistemul de licențiere se aplică până la data de 30 iunie 2024, urmare a modificării OUG 84/2023 cu OUG 126/2023 prin care sa extins și lista produselor cu limitări ale importurilor din Ucraina.

Urmare a măsurii, importurile de grâu din Ucraina în perioada iulie-octombrie 2023 s-au cifrat la 1.273 de tone dintr-un total de 182.500, față de zero în 2021 sau 2020, spre exemplu. Spre comparație, în iulie-octombrie 2022, importurile de grâu comun din Ucraina au fost de 322.171 tone.

Interesant este însă trendul importurilor de grâu din Moldova care au crescut brusc la 170.400 de tone, față de 105.700 de tone (plus 61,2%) în perioada similară a lui 2022 ( iulie-octombrie 2022). Moldova și-a reluat astfel poziția de cel mai mare exportator de grâu către România pe care o avea înainte de război (an comercial 2021/2022) cu mențiunea că atunci cantitățile venite din statul vecin erau mult inferioare – de numai 9.900 de tone, adică de 17,2 mai puțin decât anul acesta.

De altfel, problema a fost semnalată și de fermieri care spun că, în realitatea, marfa moldovenească este originară din Ucraina.

„Există suspiciuni rezonabile că marfa din Ucraina este importată în Romania ca marfă din Republica Moldova, prin schimbarea originii” spune Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) Ministerului Agriculturii  într-o comunicare referitoare la 12 probleme urgente cu care se confruntă sectorul agricol.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Importurile de grâu din Rep.Moldova au explodat. Fermierii români avertizează: Există suspiciuni rezonabile că este marfă din Ucraina, importată prin schimbarea originii!”

  1. Nu exista ” suspiciuni ” exista probe ” privind schimbarea producator ” in vama Moldova , doar daca face o simpla cerecetare pe email ” privind productia de cereale Moldova ” , dar cine sa le i-a in seama , cand ” toata lumea oficiala de stat ” mananca o paine , de la ” politruk la vames si directie financiara ( referitor la plata taxe vamale ) , si in ” sora noastra Moldoveana ” SI IN ” GINTA NOASTRA LATINA ROMANA ” , dar este o ” afacere legala in acte pentru interpusi ” Pacat de ” prostul de fermier roman ” , care nu participa la ea , si este ” falimentat ” pe lozinca ” democratica ” PRETUL FACE PIATA . Corect ca la ” MARX „cu ” CAPITALUL „

Comentariile sunt închise.