A murit partizanul Eugeniu Chirca (93 de ani), ultimul supraviețuitor al Rezistenței anticomuniste de la Nucșoara

Eugeniu Chirca (93 de ani), ultimul supraviețuitor al Rezistenței anticomuniste de la Nucșoara (1949-1958), conduse de frații Toma și Petre Arnăuțoiu, a murit în comuna Coșești din Argeș, duminică, 14 ianuarie 2024, anunță Adevărul.ro.

Eugeniu Chirca avea 93 de ani și era originar din satul Slatina din comuna argeșeană Nucșoara. La vârsta de doar 19 ani, Eugeniu Chirca intra în mișcarea de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, alături de mama, tatăl şi de unul dintre fraţii săi.

Potrivit profesorului de istorie Constantin Berevoianu, frații mai mici ai lui Eugeniu Chirc au fost luaţi de Securitate de la şcoală şi duşi la un orfelinat din Câmpulung.

Alături de tatăl său, Nel Chirca, „cel care cunoştea Făgăraşul nu doar munte cu munte, ci şi piatră cu piatră“, Eugeniu Chirca a construit la Izvorul Grosului, la 10 kilometri de Nucşoara, primul adăpost pentru partizani, ce era foarte greu accesibil

Eugeniu Chirca a fost prins de securişti în toamna lui 1949, după şase luni de rezistenţă. A fost anchetat la Piteşti şi bătut luni în șir, după care au urmat opt ani de detenție în teribilele închisori Jilava, Aiud, Periprava şi, mai ales, Baia Sprie, acolo unde erau minele de plumb.

„Ce-am mai tras şi la Jilava… Eram 140 de deţinuţi într-o cameră. Ne scotea afară pe toţi, ne încolona pe câte cinci rânduri şi ne punea să ocolim ceva ce era ca o movilă mare de pământ. Erau alături de mine mulţi oameni bătrâni, amărâţi… Pe toţi ne luau gardienii la pas alergător. Trebuia să ocolim movila aia până nu mai puteam. Unii cădeau şi nu se mai ridicau“, povestea acum opt ani Eugeniu Chirca într-un interviu pentru „Weekend Adevărul”.

Cel mai dificil a fost la Baia Sprie, acolo unde a lucrat în minele de plumb. „Dar cele mai crunte bătăi le-am primit la Piteşti“, rememora Eugeniu Chirca în 2016.

Însă cele mai mari regrete au fost că şi-a pierdut familia. Părinţii săi au murit când era în închisoare: mama s-a stins din viaţă la închisoarea Mislea, iar tatăl a fost împuşcat în munţi.

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost