Ungaria anunță că cinci țări, inclusiv România, cer taxe de import pentru cerealele din Ucraina. Ministrul român al Agriculturii spune că NU a semnat documentul

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a negat, luni, informația transmisă de Ungaria potrivit căreia mai multe țări, inclusiv România, ar fi solicitat Comisiei Europene (CE) să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina.

Ministrul Florin Barbu spune că nu a semnat un astfel de document, singura solicitare făcută către Comisia Europeană vizând derogarea de la GAEC 7 (rotaţia culturilor) şi GAEC 8 (condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată).

„Anumite state au cerut acest lucru pentru toate produsele agroalimentare, nu ştiam de partea de cereale. Bineînţeles, este o decizie politică, dar vă spun un singur lucru: pentru a realiza anumite obiective importante pentru agricultura românească trebuie să laşi o marjă de negociere şi la Comisia Europeană. Solicitările vor fi normal puse în cadrul Consiliului de Miniştri. Decizia va fi una exclusiv politică pentru fiecare stat. Voi avea discuţie din acest punct de vedere în cadrul coaliţiei din care face parte acest Guvern şi bineînţeles vom ieşi cu anumite comunicări către dumneavoastră pe aceste decizii”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Ministerul ungar al Agriculturii a anunțat, luni, că miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, susţinând că produsele agricole ieftine din Ucraina le afectează pieţele lor de export, a informat agenția Reuters, citată de Agerpres.

Cele cinci ţări semnatare se numără printre statele membre UE care produc semnificativ mai mult grâu şi porumb decât necesarul intern, un element crucial pentru siguranţa alimentară a Europei şi suveranitatea strategică a UE, subliniază miniştrii Agriculturii semnatari.

„Acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul trebuie să introducă măsuri care să protejeze pieţele statelor membre care au graniţă cu Ucraina şi în acelaşi timp să le ajute să îşi folosească la maximum potenţialul de export. Una dintre acestea ar putea fi introducerea de taxe de import la cele mai sensibile produse Agricole”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii Agriculturii, printre care şi cel ungar Istvan Nagy.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari.

Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia „au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

De asemenea, miniştrii Agriculturii au făcut un apel către Comisia Europeană să examineze într-un raport dacă orientările de producţie din Ucraina sunt în linie cu standardele UE.

Plângerile au fost adresate comisarului european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, şi comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Ungaria anunță că cinci țări, inclusiv România, cer taxe de import pentru cerealele din Ucraina. Ministrul român al Agriculturii spune că NU a semnat documentul”

Comentariile sunt închise.