Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: Homosexualitatea este un păcat. Homosexualitatea NU va fi niciodată acceptată în creștinismul ortodox

Homosexualitatea este un păcat și nu va fi acceptată niciodată în creștinismul ortodox, a declarat, joi, la un post de televiziune, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Discuția a pornit de la recenta decizie luată de Papa Francisc, care a spus că autorizează binecuvântarea cuplurilor de același sex.

„Este un gest personal, pe care Papa și l-a asumat. E vorba de o binecuvântare extraliturgică, deci nu are legătură cu liturghia, nu se oficiază căsătoria acestor persoane. O binecuvântare, pe care eu am interpretat-o ca un semn de îngăduință pentru aceste persoane pe care Papa cred că dorește să le atragă mai aproape de Biserică, dar nu pentru a rămâne în aceeași situație.

Sigur că binecuvântarea e un fel de aprobare. Este un păcat, pentru că Sfânta Scriptură, Biblia,  Revelația creștină e fondată pe legea morală, iar legea morală, revelată și consemnată în Scriptură, nu poate fi negată de absolut nimeni. Chiar dacă ești Papă, nu poți să negi Scriptura. Homosexualitatea rămâne un păcat.

Cuvântul păcat, de la latinescul pecatum, înseamnă o lipsă, adică absența binelui, cumva. Așa cum răul este absența binelui, el nu are o consistență. Deci păcatul nu trebuie interpretat ca ceva fatal, ca ceva din care nu mai poți să scapi. Bineînțeles că toți păcătuim în diverse feluri, dar există și păcate mai mari.

Homosexualitatea nu va fi niciodată acceptată în creștinismul ortodox, cel puțin. Cred că nu creștinismul catolic pune problema acceptării homosexualității, ci societățile în care acest creștinism există. Sunt societăți saturate de secularism, societăți în care ordinea morală nu mai este cea care era cândva. Asta nu ține de modernizare. Există tot felul de remarci, că Biserica ortodoxă nu se modernizează odată. Păi cum să modernizezi Evanghelia? Cum să modernizezi tradiția creștină?

Eu sunt absolut convins (n.r.: că societatea românească susține ce spune BOR), pentru că lucrul despre care vorbim este nefiresc. Nimeni nu judecă pe nimeni, dar pot să spun că este nefiresc. Fiecare își alege tipul de viață, există libertate de nu o putem duce, dar această libertate presupune, în mod firesc, și responsabilitate, și morală. Morala creștină nu poate include păcatul.

Nu creștinismul a inventat păcatul. Creștinismul a inventat iertarea, dacă îmi permiteți. Deci nu e o problemă majoră cu aceste persoane, ele pot veni la Biserică, nimeni nu le dă afară, dar în Biserică vii ca să te înnoiești, să te cureți cumva sufletește. Realitatea spirituală e o realitate densă. Deci aceste persoane, dacă stau departe de Biserică, înseamnă că stau și dintr-o reținere”, a spus, la Euronews, Vasile Bănescu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


2 comentarii la „Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: Homosexualitatea este un păcat. Homosexualitatea NU va fi niciodată acceptată în creștinismul ortodox”

  1. De ce promovați astfel de personaje controversate, ecumeniste, și dăunatoare ortodoxiei? Nu contează că mai zice și ceva corect uneori, nu trebuie promovat acest personaj sinistru. Dacă vă asociați cu astfel de oameni vă distrugeți credibilitatea.

Comentariile sunt închise.