VIDEO/ Protestele transportatorilor cuprind întreaga țară. S-au format coloane de camioane în București, Cluj, Bacău, Buzău, Suceava, Galați și Vâlcea

Transportatorii protestează în întreaga țară, miercuri, 10 ianuarie, mai multe coloane de camioane fiind formate în București, Cluj, Bacău, Buzău, Suceava, Galați și Vâlcea.

Coloane de camioane pe autostrada A1 București- Pitești

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, de la kilometrul 13+500 de metri până la intrarea în DN Centura Bucureşti, traficul autovehiculelor este blocat miercuri de mai multe autocamioane ale transportatorilor rutieri care protestează, circulând cu viteză minimă.

De asemenea, s-a format coloană de autovehicule şi pe Centura Capitalei, între localităţile ilfovene Chiajna şi Bragadiru, anunță Agerpres.

Conform sursei citate, situaţii similare sunt prezente şi în alte zone ale ţării pe centurile marilor municipii, circulaţia rutieră desfăşurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Buzău

În jur de 50 de transportatori şi fermieri se îndreaptă miercuri către Capitală pentru a lua parte la un protest declanşat ca urmare a scumpirilor poliţelor de asigurare RCA şi accizei la motorină.

Potrivit transportatorilor, inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.

„Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor şi la un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru. Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează. Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat, pentru Agerpres, unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.

Revendicările protestatarilor:

Principala solicitare a cărăușilor este plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 de lei pentru un camion în B0. Costul asigurării de răspundere civilă a crescut constant în ultimul an și este nevoie de intervenția autorităților pentru ca istoria să nu se mai repete, iar RCA să atingă valori uriașe, anunță Tranzit.

Apoi, se solicită amendarea OG 43/1997 privind toleranța la mase și dimensiuni și armonizarea acesteia cu regulamentul european 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare.

Alte revendicări vizează:

  • tratamentul nediscriminatoriu al angajaților din mediul privat în privința alocației de cazare;
  • aplicarea RO e-Transport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat, în conformitate cu prevederile directivei europene 112/2006;
  • elaborarea în regim de urgență a legii anti-dumping, promovată prin ordonanță de urgență, pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice. Niciuna dintre asociații transportatorilor nu este implicată în organizarea protestului, astfel că nu avem informații despre cât va dura acesta ori dacă se va extinde și în alte județe.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „VIDEO/ Protestele transportatorilor cuprind întreaga țară. S-au format coloane de camioane în București, Cluj, Bacău, Buzău, Suceava, Galați și Vâlcea”

Comentariile sunt închise.