Claudiu Târziu, despre condițiile „Air Schengen” impuse României: Ca pe timpul comisarilor sovietici, polițiștii români vor fi supravegheați de ofițeri austrieci. Și cică suntem parteneri egali!

Președintele CNC AUR, Claudiu Târziu, a criticat în termeni duri măsura prevăzută de acordul încheiat de România cu Austria privind prezența ofițerilor austrieci pe Aeroportul Otopeni.

Declarația a fost făcută în contextul în care ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat prezența ofițerilor austrieci pe teritoriul țării noastre ca fiind un lucru pozitiv.

„Ca pe timpul comisarilor sovietici, polițiștii români vor fi supravegheați de ofițeri austrieci. Și cică suntem parteneri egali”, a transmis, miercuri, pe Facebook, Claudiu Târziu, președintele CNC AUR.

Reamintim că potrivit ministrului Cătălin Predoiu, aderarea la Schengen presupune și intensificarea cooperării polițienești, prin cooperare mai intensă cu poțiștii bulgari și austrieci, după cum a relatat RostOnline.

„ (…) Să intensificăm cooperarea polițienească. Ce înseamnă asta? Ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac, cu polițistul bulgar, să oprească migrația ilegală, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme, crimă organizată. Ce înseamnă să coopereze mai intens? Păi să vorbească mai des la telefon, să îți comunice bazele de date mai rapid, să cooperezi în dosare care trec frontiera, între ghilimele, deci infracțiuni petrecute în România, apoi de aceeași persoană petrecute în Austria, comise în Bulgaria, trafic de colo colo, oamenii ăștia, infractorii, lucrează coordonat între ei uneori. Păi trebuie să se coordoneze și polițiștii mai bine. Asta spune acordul. E rău asta? Nu cred că e rău!”, a subliniat Predoiu.

Cum va decurge controlul pe Aeroportul Otopeni, după aderarea la Schengen

Ministrul menționează că, pe lângă ofițeii Frontex dislocați în România, pentru început, ofițeri austrieci specializați în controlul documentelor vor „sprijini” ofițerii români, pe Aeroportul Otopeni.

„Ce mai spune? Mai spune ca ofițeri Frontex să fie dislocați în România și Bulgaria. Ce sunt ofițerii Frontex? Sunt ofițeri care sunt veniți din toate polițiile membre Frontex, inclusiv România avem peste 2.000 de oameni polițiști care activează în Frontex, la ora asta, și care să ajute la protecția frontierei. Deci, primesc un ajutor din partea Frontex.

Și mai primesc un ajutor, pentru început, ofițerii austrieci specializați în controlul documentelor să sprijine ofițerii noștri români de la frontiera aeriană. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un act de identitate în mână, un pașaport, se uită la el și i se pare că e ceva ciudat, dar totuși nu e sigur dacă e un fals, e o persoană substituită, ai un document expirat și corectat, deci tot un fals, până la urmă, se consultă cu specialistul, colegul austriac care e lângă el și îi spune: uită-te și tu la acest buletin. (…) Care nu neapărat…din când în când e consultat, că știu și românii să facă treabă, dar unde-s cazuri, falsuri mai bine executate și sunt mai greu de depistat, se consultă între ei, verifică în baza de date, cel austriac vorbește cu ai lui acasă. E mai simplu, da? Dar și noi facem treaba asta, sunt ofițeri români, experți în documente false, în depistarea lor, care activează la ora asta pe linia Frontex, în alte frontiere. Anual se întâmplă lucrul ăsta”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost