Avocatul Gheorghe Piperea: Este absolut necesar să se scrie negru pe alb în Constituție dreptul românului la plata în numerar

Este absolut necesar ca dreptul românului de a face plata în numerar să fie trecut negru pe alb în Constituție, a declarat, vineri, avocatul Gheorghe Piperea.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței pentru lansarea campaniei privind revizuirea Constituției prin Referendum.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat că România este, într-o proporție covârșitoare,  o țară nebancarizată, că sunt zone din țară unde nu există internet, nu există nici electricitate. Pe urmă, există situații în care unii oameni nu merg la bancă, din diferite motive, să-și actualizeze datele personale, și să se trezească că banii lor sunt blocați și că nu mai pot să facă plăți.

„Avem o zonă de populație care, prin limitarea sau neutralizarea plăților cash, ar putea să fie scoasă din circuitul economic, ceea ce este foarte grav și împotriva oricărei idei de libertate”, a subliniat avocatul Gheorghe Piperea.

Acesta a explicat că, în calitate de avocat, în ultimii ani a avut zeci, chiar sute de cazuri de clienți care s-au confruntat cu probleme cu băncile.

„Este absolut necesar să se scrie negru pe alb în Constituție, astfel încât atât funcționarului de la Fisc, cât și procurorului și judecătorului, să le fie cât se poate de clar că nu pot nici măcar să limiteze dreptul românului de a utiliza bani cash, pentru a face plăți în numerar, respectiv pentru a-și acumula averea într-un cont de depozit sau la saltea”, a subliniat avocatul Gheorghe Piperea.

Reamintim că vineri a fost lansată campania privind revizuirea Constituției, după cum a anunțat RostOnline.

Prin acest Referendum se dorește să se modifice trei articole din Constituție, potrivit unui document consultat în exclusivitate de redacția Rost.

„Articolul 45 Libertatea economică

(1) Accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate.

(2) Statul recunoaște și garantează libertatea oricărei persoane de a utiliza numerar pentru orice tranzacție economică.

Art. II. –  Articolul 48 alin. (1) din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 48 Familia

(1) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Art. III. –  Articolul 137 din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 31 octombrie 2003, se modifică și va avea următorul cuprins:

„Articolul 137 Sistemul financiar

(1) Formarea, administrarea, întrebuințarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităților administrativ-teritoriale şi ale instituțiilor publice sunt reglementate prin lege.

(2) Moneda națională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. Emiterea și circulația monedei naționale în numerar sunt garantate.

(3) În condițiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaște circulația şi înlocuirea monedei naționale cu aceea a Uniunii Europene.

Art. IV. – Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151 alin. (3) din Constituția României, republicată.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost