ACTUALIZARE ORA 19.00
Comisia Europeană a recomandat, marți, o reducere netă cu 90 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040 comparativ cu nivelurile din 1990, anunță Reprezentanța CE în România.
Potrivit sursei citate, Comisia a publicat astăzi, 6 februarie, o evaluare detaliată a impactului privind posibilele căi de atingere a obiectivului convenit de a face ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. După alegerile europene din acest an, următoarea Comisie va face o propunere legislativă pe această temă.
„Comunicarea de astăzi stabilește, de asemenea, o serie de condiții de politică favorabile care sunt necesare pentru atingerea obiectivului de 90 %. Printre acestea se numără punerea în aplicare deplină a cadrului convenit pentru 2030, asigurarea competitivității industriei europene, un accent mai mare pe o tranziție justă care să nu lase pe nimeni în urmă, condiții de concurență echitabile cu partenerii internaționali și un dialog strategic privind cadrul post-2030, inclusiv cu industria și sectorul agricol”, se precizează în comunicatul de presă.
Știrea inițială:
Comisia Europeană va da publicității, marți, un nou plan pentru combaterea schimbărilor climatice, potrivit căruia emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să fie reduse cu 90%, până în 2040.
Obiectivul propus pentru 2040 îşi propune să menţină ţările UE pe o traiectorie între actualele obiective climatice din 2030 şi obiectivul pe termen lung referitor la neutralitatea emisiilor în 2050, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.
Potrivit recomandărilor Executivului comunitar, consultate de Reuters, UE va sprijini o ţintă vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% comparativ cu nivelurile din 1990.
Elaborat în contextul protestelor fermierilor din întreaga Europă şi al criticilor vis a vis de unele legi UE din domeniul protejării mediului, noul plan al UE ar urma să se concentreze pe păstrarea sprijinului opiniei publice şi al industriilor europene, notează sursa citată.
„Pentru a putea continua Green Deal-ul european în deceniul de până în 2040, va fi necesară o atenţie suplimentară acordată condiţiilor care vor permite firmelor şi cetăţenilor să stăpânească tranziţia”, se arată într-o variantă preliminară a planului UE consultată de Reuters şi care ar putea să sufere modificări înainte de publicare.
Conform variantei preliminare, sectorul agricol ar urma să fie nevoit să îşi reducă emisiile cu 30% până în 2040, faţă de nivelul din 2015, însă mai mulţi oficiali europeni au sugerat luni că acest obiectiv, pentru un sector delicat din punct de vedere politic, ar putea fi eliminat în documentul final.
Propunerea de marţi a Executivului comunitar va demara dezbaterile politice cu privire la ţinta pentru 2040, însă va cădea în sarcina noii Comisii, care va fi formată după alegerile europarlamentare din iunie, să vină cu o propunere legală finală.
- Unul dintre liceele premiate de președintele Iohannis a avut doar doi elevi înscriși la bacalaureat. Un singur elev a promovat în prima sesiune - 10 octombrie 2024
- 10 octombrie. Ziua naţională a produselor agroalimentare românești - 10 octombrie 2024
- Comanda Armatei Române se poate transfera unui comandant aliat sau de coaliție. Ce mai prevede un proiect de lege pus în dezbatere publică de MApN - 10 octombrie 2024
Până în 2040 toti activistii de mediu vor fi putreziti.
Oare chiar nu-i poate băga nimeni pe ăștia la balamuc?