Fermieri români, amendați după ce au oprit un transport ilegal de cereale din Ucraina

După ce guvernanții au dat asigurări că în România nu se importă niciun gram de cereale din Ucraina, un grup de fermieri din județul Suceava au luat justiția în propriile mâini, ca să se asigure că vameșii își fac corect treaba. Ce au descoperit, însă, a fost exact opusul, informează AgroTv.

Fermierii au urmărit un camion încărcat cu grâu, trecut prin Vama Siret, și au reușit să-l oprească, solicitând sprijin din partea Poliției, la Fălticeni. Atunci au constatat că șoferul nu deținea o foaie vamală, iar camionul respectiv nu era sigilat corespunzător, astfel că marfa putea fi descărcată oriunde, fără să afecteze integritatea sigiliului.

„Noi am început să urmărim camionul din vamă, am solicitat prin apel la 112 un echipaj de poliție, a fost oprit la Fălticeni. Am solicitat cântărirea lui, a fost adus un echipaj de la ISCTR. În timp ce veneau domnii de la ISCTR, am constatat că sigiliul nu este pus corespunzător, oblonul principal nu era sigilat, avea doar trecut un sigiliu prin porțile secundare ale oblonului, iar cordonul de sigilare care înconjoară tot vagonul era băgat pe sub prelată, era mascat. Legea prevede că el se pune la vedere. Șoferul putea oricând întinde acel cordon și putea descărca, fără să afecteze sigiliul din spate și sigiliul din față. E o tehnică pe care noi bănuim că ei o practică la orice transport, nu a fost ceva făcut din greșeală.

Un vameș ar trebui să știe cum să sigileze un vagon, el aplică sigiliile acelea pe cordon și ar trebui să verifice toate cordoanele pe unde trec. Vameșul este cel care controlează încărcătura și mașina cu care se transportă încărcătura. Am sunat în seara respectivă și noi, și domnii de la Poliție, la Vamă. Nu a răspuns nimeni, nu s-a putut lua legătura cu dumnealor. Am solicitat, în schimb, un domn de la criminalistică, a făcut poze și filmări, acum vedem ce demersuri se fac în continuare”, a precizat, pentru AgroTV, unul dintre fermierii implicați în acțiune.

Mai mult, fermierii au intrat și în punctul vamal unde se cântăresc camioanele cu marfă din Ucraina, acolo unde au constatat că, de fapt, cântarele nu funcționează.

„Legat de cântarele din vamă, iarăși este o problemă care nu știu dacă a fost sesizată. Noi am intrat pe jos în punctul vamal și cântarele nu funcționează. Urcă camioanele pe cântar, iar ecranele digitale de afară arată doar o linie punctată, nu arată o cantitate exactă. Imediat cum am fost văzuți acolo în punctul vamal, am fost luați pe sus, legitimați și s-a făcut un fel de presiune asupra noastră”, a mai precizat fermierul din județul Suceava.

În urma acestui demers, fermierii în cauză s-au ales cu o amendă de 2.000 de lei din partea autorităților, pe motiv că au apelat nejustificat numărul de urgență 112.

„La final de acțiune, tot noi am fost amendați cu 2.000 de lei, pentru apel nejustificat la 112. Autoritățile au fost foarte puțin cooperante, ne-au tratat cu superioritate și dispreț, nu vă spunem că mai aveam un pic și îi rugam frumos să-și facă treaba. Noroc că am filmat și i-am amenințat că filmările o să ajungă pe masa ministrului și lucruri din astea, ca să-și facă treaba corespunzător”, a mai spus fermierul.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „Fermieri români, amendați după ce au oprit un transport ilegal de cereale din Ucraina”

Comentariile sunt închise.