FOTO/ Icoana „Hristos Pantocrator” a fost montată în turla principală a Catedralei Naționale

Icoana „Hristos Pantocrator” a fost montată în turla principală a Catedralei Naționale din Capitală.

Montarea icoanei a început, luni, 5 februarie, notează Basilica.ro. Reprezentarea iconografică se întinde pe o suprafață de peste 150 de metri pătrați și măsoara în diametru 12 metri, din care chipul are dimensiunea de 4.5 metri.

Foto: Basilica.ro

 

Reprezentarea icoanei Pantocrator de la Catedrala Națională este unică în lumea creștină, dar rămâne o operă de inspirație în conformitate cu tradiția și canoa­nele iconografice bizantine. Aceasta este cea mai mare și complexă icoană tip portret din întreaga iconografie a spațiului românesc, notează site-ul Catedrala Națională.

Caracterul monumental al icoanei este conferit de desfășurarea amplă a chipului Mântuitorului, care se întinde pe o suprafață de 12 metri liniari diametru și 75 de metri circumferință, impresionând prin colosalitate.

Potrivit sursei citate, prin amploarea lăcașului bisericesc, iconografia, ca o Evanghelie în imagini, cheamă și îndeamnă ochii trupului și ai sufletului la ridicare spre cer prin cuvintele: „Sus să avem inimile!”, rostite în cadrul dimensiunii liturgice. Astfel, cerul ia forma unei destinații finale, rămânând și menirea pentru care omenirea a fost chemată la viață și spre care este invitată să călătorească.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost