Întrunirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Palatul Patriarhiei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑a întrunit joi, 29 februarie, în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, anunță Ziarul Lumina.

Potrivit sursei citate, conform tradiției liturgice, lucrările sinodale au fost precedate de săvârșirea unei slujbe de Te Deum, oficiată în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.

După slujba de mulțumire săvârșită de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a dat citire, în Aula Magna, apelului nominal.

Constatând prezența statutară a membrilor Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a declarat deschisă ședința de lucru, menționând programul zilei.

Preafericirea Sa l‑a invitat pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, ce a susținut meditația duhovnicească „Slujind lui Dumnezeu, slujind oamenilor. Responsabilitatea social‑filantropică a episcopului”.

Ierarhii membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s‑au întrunit apoi în comisiile sinodale pentru întocmirea referatelor privind problemele repartizate fiecăreia, după cum urmează: Comisia pastorală, monahală și socială s‑a întrunit în Salonul „Sfântul Ioan Casian”; Comisia teologică, liturgică și didactică, în Salonul „Sfântul Niceta de Remesiana”; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină, în Salonul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”; Comisia pentru comunități externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase, în Salonul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Finalul ședinței a fost dedicat prezentării referatelor comisiilor sinodale de către raportorii acestora în plenul Sfântului Sinod.

Sursa citată nu menționează nimic referitor la solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie, care, după cum a relatat RostOnline, a fost înscrisă pe ordinea de zi a ședinței Sfântului Sinod ca încălcare a ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost