UPDATE/ Cancelaria Sfântului Sinod confirmă REORGANIZAREA Biroului de presă al Patriarhiei Române: Opiniile personale ale lui Vasile Bănescu NU sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române

ACTUALIZARE ORA 17.32

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis, joi, la ora 17.30, un comunicat privind deciziile luate joi, anunță Basilica.ro.

Redăm integral comunicatul de presă:

„Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

Redăm integral comunicatul de presă:

„ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;

„aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;

„aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;

„a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;

„a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod va fi dat publicității un comunicat de presă prin care se vor prezenta și celelalte hotărâri aprobate.

Cancelaria Sfântului Sinod”

ACTUALIZARE ORA 17.00

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este în desfășurare, la finalul acesteia urmând să fie transmis un comunicat oficial privind deciziile luate joi, anunță știripesurse.ro.

În ceea ce privește schimbarea din funcție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a declarat pentru știripesurse.ro că nu este adevărată această informație.

Informația privind demiterea lui Vasile Bănescu a fost anunțată, joi, de mai multe surse, inclusiv de jurnalistul Răzvan Bucuroiu.

Știrea inițială

Vasile Bănescu a fost demis din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, au anunțat surse din interiorul instituției, informează R3Media.

În ședința de azi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) s-a decis eliberarea din funcție a lui Bănescu și mustrarea scrisă a lui ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Vom reveni cu amănunte în așteptarea confirmării oficiale.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost