Mărturisitorul Valeriu Gafencu, pomenit la Târgu Ocna, la 72 de ani de la trecerea la Domnul (FOTO/ VIDEO)

Mărturisitorul Valeriu Gafencu a fost pomenit, sâmbătă, 17 februarie 2024, la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Târgu Ocna.

Duminică, 18 februarie, se împlinesc 72 de ani de la trecerea la Domnul a mărturisitorului Valeriu Gafencu.

„Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și anul acesta am făcut pomenire a mărturisitorului Valeriu Gafencu la împlinirea a 72 de ani de când sufletul mărturisitorului Valeriu s-a înălțat către Împăratul Ceresc. Cu acest prilej, un sobor de preoți împreună cu foarte mulți pelerini ne-am rugat împreună ca Dumnezeu să așeze în ceata drepților pe acest mărturisilor și pe toți cei care au pătimit în închisoarea de la Târgu Ocna”, a spus preot paroh Andrei Turcu.

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Targu Ocna a avut loc pomenirea mărturisitorilor care au suferit între anii 1947-1965 în așa numitul Spital 7 Penitenciar, anunță Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Manifestările au debutat vineri, 16 februarie, după-amiază, prin oficierea slujbei Vecerniei unite cu Litia și a Paraclisului Maicii Domnului.

Sâmbătă, 17 februarie, începând cu ora 08.00, au fost oficiate slujba Utreniei și a Acatistului, iar începând cu ora 09.30, sub propria părintelui arhimandrit Hariton Negrea, starețul mănăstirii Petru Vodă din Județul Neamț un sobor de preoți au oficiat Dumnezeiasca Liturghie. Printre părinții slujitori s-au numărat pr. Nicolae Zaharia, protopop al Protopopiatului Onești, și părintele Ioan Bârgăoanu, inspector eparhial.

La final, în cimitirul din proximitatea sfântului lăcaș, unde mulți dintre cei care au suferit moarte martirică în închisoare au fost înmormântați, s-a săvârșit slujba Parastasului de obște, în cadrul căreia au fost pomeniți toți cei care au pătimit în această închisoare.

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost