UPDATE/ Președinta Katalin Novak a demisionat. Fostul ministru al Justiției, Judit Varga, pleacă din Fidesz și se retrage din viața publică

ACTUALIZARE

Imediat după ce președinta Ungariei, Katalin Novak, a anunțat că demisionează, un anunț similar a fost făcut și de fostul ministru al Justiţiei, Judit Varga, care a spus că va demisiona din funcția de parlamentar Fidesz.

Judit Varga, care ar fi urmat să conducă lista Fidesz pentru alegerile europarlamentare, a semnat, de asemenea, graţierea controversată a bărbatului condamnat pentru pedofilie. Judit Varga a anunţat, pe Facebook, că se retrage din viaţa publică.

Știrea inițială

Preşedinta Ungariei, Katalin Novàk, şi-a anunţat sâmbătă demisia, după graţierea unui bărbat condamnat într-un caz de pedofilie, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Am făcut o greşeală. Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte”, a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Potrivit sursei citate, înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost