15-16 martie, zile de doliu național în Bulgaria. Patriarhul Neofit va fi înmormântat, sâmbătă, la Sofia

Slujba de înmormântare a Patriarhului Neofit va avea loc sâmbătă, 16 martie, la Catedrala „Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia, anunță Ziarul Lumina.

În Bulgaria a fost declarat doliu național în zilele de 15 și 16 martie. Mitropolitul Ioan de Varna și Veliky Preslav a preluat temporar funcțiile de vicepreședinte al Sfântului Sinod, până va avea loc alegerea noului Patriarh al Bulgariei.

Trupul Patriarhului Neofit al Bulgariei a fost adus astăzi dimineață, 15 martie, în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevsky”, unde deja credincioșii așteptau la rând pentru a‑i aduce ultimul omagiu Patriarhului.

Sâmbătă, 16 martie, de la ora 9:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar la final slujba Înmormântării. Apoi, soborul de slujitori împreună cu credincioșii vor merge în procesiune la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Chiriachi” din Sofia, unde va fi înmormântat trupul Patriarhului Neofit.

Slujba Înmormântării va fi prezidată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Delegația Bisericii Ortodoxe Române care va participa la funeraliile Patriarhului Neofit este formată din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, și ierodiaconul Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române.

Patriarhul Neofit al Bulgariei a trecut la Domnul miercuri, 13 martie, la vârsta de 78 de ani. A fost cel de‑al 28‑lea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare, succedându‑i Patriarhului Maxim (1971‑2012), și a slujit ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare timp de 11 ani, se arată pe romfea.gr.

Patriarhul Neofit s‑a născut în data de 15 octombrie 1945, la Sofia. La 3 august 1975 a intrat în monahism și a fost hirotonit ierodiacon la 15 august 1975, iar ieromonah la 25 martie 1976.

În noiembrie 1977 a primit rangul de arhimandrit, iar de la 1 ianuarie 1981 a devenit cancelar al Eparhiei de Sofia. La 8 decembrie 1985 a fost hirotonit Episcop titular de Lefki. În 27 martie 1994, Episcopul Neofit a fost ales Mitropolit de Durostor şi Cerve; în 2001, când eparhia a fost reorganizată, a fost desemnat Mitropolit de Ruse; iar la 24 februarie 2013 a fost ales Mitropolit al Sofiei și Patriarh al Bulgariei, se arată pe romfea.gr.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost