Agenția BucPress: Biserica Ortodoxă Română, acuzată de către reprezentanții Mitropoliei Kievului că amenință „suveranitatea statului ucrainean”

După ce Biserica Ortodoxă Română a binecuvântat inițiativele comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina, Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, dar independentă din punct de vedere juridic, a menționat că decizia este periculoasă pentru suveranitatea statului și integritatea teritorială, potrivit paginii Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși, citată de Agenția BucPress.

Mitropolitul Kliment a spus că decizia Bisericii Ortodoxe Române a fost cauzată de temeri pentru parohiile de limba română din Ucraina din cauza acțiunilor autorităților de la Kiev și ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Autocefale).

„Oricât ar încerca politicienii ucraineni să justifice segregarea compatrioților lor pe motive religioase față de colegii lor europeni, tot mai multe semnale vin din străinătate despre temerile pentru situația privind drepturile fundamentale europene și libertatea de conștiință din Ucraina. Ceea ce știm despre decizia Sinodului din România indică faptul că această preocupare se dezvoltă rapid într-un plan practic”, a spus Șeful Direcției Sinodale de Informare și Educație a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Kliment de Nijn și Pryluki.

Potrivit acestuia, prin hotărârile sale, Biserica Ortodoxă Română a confirmat că există persecuții la bisericile și mănăstirile în care serviciul divin este oficiat în limba română.

„Este un semnal puternic pentru parlamentul ucrainean despre modul în care este gândită politica ucraineană în Europa și ce consecințe va avea”, a subliniat mitropolitul Kliment.

El a remarcat că decizia Sinodului Bisericii Ortodoxă Române poate genera diverse procese care vor amenința integritatea teritorială a Ucrainei.

„Nu este clar dacă vorbim despre ideea de înregistrare legală conform legilor ucrainene sau dacă o astfel de structură este deja înregistrată în România. În orice caz, inițiativa reprezintă un pericol nu numai pentru integritatea bisericii, ci și pentru suveranitatea statului pe teritoriul ucrainean legat istoric de statul român. Nu trebuie să mergi departe pentru exemple. Aceleași procese au loc deja în sudul și estul țării noastre”, a subliniat episcopul.

„Toți cei care sunt familiarizați cu situația reală a bisericii din regiunile în care este vorbită limb română din Ucraina vor fi de acord că în stadiul actual o astfel de inițiativă are foarte puține perspective reale”, a spus purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, dar desprinsă din punct de vedere juridic de Rusia în mai 2022.

Pe același subiect:

Hotărâri ISTORICE ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Basarabiei: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat decizii decisive pentru a clarifica și proteja statutul canonic al credincioșilor și clerului din Republica Moldova


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Agenția BucPress: Biserica Ortodoxă Română, acuzată de către reprezentanții Mitropoliei Kievului că amenință „suveranitatea statului ucrainean””

  1. Khazarii le este frica ca BOR amenita suveranitatea statului ucrainean? Nordul Bucovinei si Buceagul sunt teritorii furate statului roman de Ucraina in urma Dictatului Hitler-Stalin. Ucraina este un stat format din petice din teritorii furate de la romani,polonezi, unguri,,etc.

    • Ucraina este o ficțiune creată de mai marii malefici ai acestei lumi. Ucraina este o țară-Cheie în planurile sataniștilor mondiali Ea trebuie desființată că Stat, iar teritoriile trebuie să revină către țările de la care le-au furat. Asta si cred că se va întâmpla.

  2. A fost , este si va fi o ” actiune concertrata ” atat din interior ” in biserica ortodoxa romana ” prin atacuri la Patriarhul Romaniei , prin varianta noua de atacuri la Patriarhia Tomisului , cat si din exterior prin ” biserica ortodoxa ukrainiana ” , acum din ” citat in speta ” , dar care ” ameninta si cer sustinere E.C , privind acesta ” actiune ortodoxa ” care dupa ” opinia lor crestineasca ” ameninta ” suveranitatea statului Ukrainian ” Apoi , este o ” jonglerie de prost -gust politruka ” a unui asa zis ” PATRIARH ORTODOX UKRAINIAN ” de fapt un ” reperez. al politucului Ukranian ” fara sa aiba nici o ” legatura ” decat prin ” nume si pozitie ” cu adevarata credinta ” CRESTINEASCA ” Unirea crestina a romanilor este ” dreptul spiritual al romanilor , de pretutindeni , indiferent ca ” ISTORIA ” i-a impartit in alte ” STATE ” Speram si vom face fiecare in credinta noastra ortodoxa romana , prin faptele noastre , un sprijin national pentru ” INITIATORUL ACESTUI PRIM MARE PAS REAL , Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane , adica UNIREA ROMANILOR PRIN SPIRIT ” indiferent , de ” Statul istoric actual unde se afla ei ” , este primul pas real facut ” spiritual si prin credinta ” , dupa 1945 , cand s-au format noile ” STATE ISTORICE ZONALE ” prin ” impartirea teritoriala de la vremea aceea ” Doamne ajuta in realizarea acestui pas .

Comentariile sunt închise.