95 de ani de la nașterea Arhimandritului Teofil Părăian

Pe data de 3 martie 1929, în urmă cu 95 de ani, s-a născut Arhimandritul Teofil Părăian. Originar din localitatea Topârcea, județul Sibiu, a primit la botez numele Ioan, fiind cel mai mare dintre cei patru frați, anunță Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, încă din pruncie, a rămas fără vedere, intrând astfel în viața conștientă ca nevăzător. Cu toate acestea, datorită moralității vieții sale și a îndrumărilor spirituale oferite, a renăscut pe mulți la viața în Hristos, rămânând în conștiința tuturor ca fiind unul dintre marii părinți duhovnicești pe care i-a avut țara noastră.

În perioada 1935-1943, a urmat cursuri pentru nevăzători la Cluj-Napoca și Timișoara. Apoi, între 1943 și 1948, a studiat la Liceul Teoretic „C. D. Loga” din Timișoara, timp în care l-a cunoscut pe Arhimandritul Arsenie Boca. În perioada 1948-1953, a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. Pe 1 aprilie 1953, a intrat în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, al cărei viețuitor a rămas până la sfârșitul vieții. De Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la 15 august 1953, a fost tuns în monahism, primind numele Teofil.

Șapte ani mai târziu, pe 15 august 1960, a fost hirotonit întru ierodiacon de către Mitropolitul Nicolae Bălan. La data de 13 mai 1983, a fost hirotonit întru ieromonah de către Mitropolitul Antonie Plămădeală, fiind apoi hirotesit întru protosinghel (1986) și arhimandrit (1988). În timpul activității sale sacerdotale, a susținut numeroase prelegeri și conferințe duhovnicești în peste 80 de orașe din țara noastră, prilej cu care a sădit în sufletele clericilor și credincioșilor ortodocși cuvântul Evangheliei lui Hristos.

Cunoscut și ca „Părintele bucuriei”, Arhimandritul Teofil Părăian este autor al peste 38 de volume de predici, conferințe și dialoguri. Una dintre prețioasele sale lucrări, cu titlul „Să luăm aminte!”, a apărut sub teascurile Editurii Reîntregirea, în anul 2003. De asemenea, arhiva Radio Reîntregirea conține o parte însemnată din conținutul audio al predicilor părintelui Teofil Părăian, difuzate în cadrul emisiunii „Viața în Hristos”. De o importanță aparte sunt interviurile realizate de părintele Sabin Vodă cu Arhimandritul Teofil, difuzate în cadrul emisiunilor „Convorbiri duhovnicești” și „Cuvântul care zidește”. Părintele Teofil Părăian a trecut la cele veșnice la data de 29 octombrie 2009.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost