CE alocă 500 de milioane de euro pentru producția de muniții, inclusiv în România. Marcel Ciolacu: Pe teritoriul României va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie

Comisia a alocat 500 de milioane de euro pentru producția de muniții, dintr-un total de două miliarde de euro pentru consolidarea industriei de apărare a UE, a anunțat Reprezentanța CE în România.

În acest sens, CE a selectat 31 de proiecte pentru producția de muniție, inclusiv în România.

„Proiectele selectate acoperă cinci domenii: certificarea explozivilor, a pulberilor, a cochiliilor, a rachetelor și a testării și recondiționării. Proiectele vor fi finanțate cu 513 milioane de euro din bugetele UE și Norvegiei. Această finanțare va mobiliza investiții suplimentare din partea industriei prin cofinanțare, ceea ce va duce la investiții totale de aproximativ 1.4 miliarde de euro în lanțul de aprovizionare.

ASAP se concentrează asupra pulberilor și explozivilor, care reprezintă blocaje pentru producția de coji de muniție, și le va aloca aproximativ trei sferturi din program. Programul va sprijini proiecte de creștere a capacității anuale de producție cu peste 10 000 de tone de pulbere și cu peste 4 300 de tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 de milioane EUR în capacitatea de producție a pulberilor și 124 de milioane EUR în capacitatea de fabricare a explozivilor.

Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producție anuală europeană pentru cochilii de 155 mm atinsese deja 1 milioane pe an în ianuarie 2024”, se menționează în comunicatul de presă.

Ciolacu: Pe teritoriul României va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie

Un anunț pe această temă a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, duminică seara, la un post de televiziune, notează Agerpres.

Şeful Executivului a fost întrebat, într-o emisiune la Digi 24, dacă România poate sau nu să producă muniţie de tip NATO.

„Urmează luni sau marţi – Comisia Europeană o să facă anunţul, pentru că avem un proiect comun – va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pe teritoriul României. O investiţie de aproape 400 de milioane de euro şi Comisia Europeană vine şi ea la această investiţie cu 47 de milioane de euro. Există mai multe contracte în acest moment în derulare”, a spus premierul.

Beneficiarul finanțării este Compania Naţională ROMARM S.A., potrivit informațiilor CE.

Totodată, CE alocă 310 de milioane EUR pentru a stimula statele membre să achiziționeze împreună capabilități de apărare

„Prin adoptarea instrumentului pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice în comun (EDIRPA) și prin lansarea cererilor de propuneri respective, Comisia stimulează pentru prima dată statele membre să achiziționeze în comun produse din domeniul apărării care să răspundă celor mai urgente și critice nevoi, în special cele amplificate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Agregarea cererii va oferi previzibilitate și, prin urmare, va stimula industria noastră să crească capacitatea de producție și va îmbunătăți interoperabilitatea forțelor armate naționale”, anunță CE.

Potrivit sursei citate, EDIRPA va sprijini achizițiile publice în comun în trei domenii: 1) muniție (de exemplu, arme de calibru mic, muniție de artilerie, mortiere, rachete), 2) apărare aeriană și antirachetă și 3) Platforme și înlocuirea sistemelor preexistente (de exemplu, tancuri, vehicule blindate, sisteme de sprijin, sisteme de soldați, drone). Aceste priorități de finanțare au fost stabilite împreună cu statele membre pentru a răspunde nevoilor urgente în materie de apărare și pentru a realimenta stocurile de apărare. Termenul de depunere a propunerilor este 25 iulie 2024.

 

 

 

Raluca Oanță

About Raluca Oanță

Jurnalist cu peste 10 ani de experiență. A lucrat în presa scrisă și în televiziune. A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București; ulterior, a urmat un master de Antropologie și Dezvoltare Comunitară.

Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „CE alocă 500 de milioane de euro pentru producția de muniții, inclusiv în România. Marcel Ciolacu: Pe teritoriul României va fi cea mai modernă fabrică de pulberi pentru muniţie”

  1. Aceasta CE este mai degraba un cult al mortii decât al vietii. Enorma alocare de resurse financiare cu scopul producerii de munitie ma face sa cred ca ajungem sa fabricam noi însine mijloacele cu care vom fi omorâti .
    ” Consolidarea industriei de apărare a UE ” este, desigur, o figura de stil, întrucât întregul articol nu este decât trecerea în revista a unei pregatiri de razboi.
    În afara de asta, nimeni nu ameninta UE, cel putin nu pâna în acest moment. Dar fireste, motive pot fi fabricate în orice clipa, vezi arhiducele Franz Ferdinand, sau Pearl Harbour. Nu de idei duc lipsa vînzatorii de armament si nici finantatorii acestora, bancherii internationali.

Comentariile sunt închise.