Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, solidar cu elevul Vlad Țăranu, sancționat pentru patriotism

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a transmis un mesaj de solidaritate cu elevul Vlad Țăranu, sancționat cu scăderea notei la purtare pentru că a adus la școală stikere cu „Basarabia e România”.

Redăm integral comunicatul primit pe adresa redacției:

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) își exprimă profundul dezacord și consternare față de sancțiunea aplicată elevului Vlad Țăranu, de la Colegiul Tehnic „George Barițiu”, pentru exprimarea patriotismului și a mesajului unionist „Basarabia e România.

Constatăm cu tristețe și indignare că în timp ce un elev este sancționat pentru mesajul „Basarabia e România”, în județele din Transilvania mesajele autonomiste, iredentiste și sovine pentru așa-numitul „ținut secuiesc” sunt afișate și promovate de către autorități locale, instituții școlare și personalități, fără nicio sancțiune.

Considerăm că această dublă măsură este complet inacceptabilă și nedreaptă. Elevul Vlad Țăranu merită întreaga noastră solidaritate și susținere în fața acestei nedreptăți. Vlad Țăranu este un tânăr pasionat de istorie și de valorile naționale, iar exprimarea sa de dragoste și respect pentru Basarabia, ca parte a României, ar trebui să fie încurajată și apreciată, nu sancționată.

Mai mult, este inadmisibil ca în anul 2024, conducerea unei instituții de învățământ să ignore aspectele tragice ale istoriei noastre și să se facă promotoare a unor teze impuse de regimul comunist.

FCRCHM solicită în mod ferm reconsiderarea sancțiunii aplicate lui Vlad Țăranu și îndeamnă toate instituțiile implicate să acționeze în spiritul justiției și egalității. Reafirmăm că solidaritatea cu Vlad Țăranu nu este doar despre dreptatea unui elev, ci despre apărarea valorilor naționale și a memoriei celor care și-au sacrificat viețile pentru reîntregirea României.

Ne rezervăm dreptul de a iniția demersurile legale necesare și de a mediatiza acest caz în vederea obținerii unei soluții juste și echitabile, menționăm că au fost transmise deja adrese și solicitări către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș precum și conducerii Colegiului Național „George Barițiu” Baia Mare. Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș este hotărât să lupte pentru dreptate și pentru respectarea principiilor fundamentale ale democrației și ale statului de drept, într-o societate complet desenzibilizată și viciată de valori precum patriotismul, credința și demnitatea”.

Comunicatul este semnat de președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia.

Pe același subiect:

Elev de la Colegiul „George Barițiu” din Baia Mare, sancționat cu scăderea notei la purtare pentru a că a adus la școală stikere cu „Basarabia e România”. Elevul a fost trimis la consiliere psihologică

Petiție de susținere pentru Vlad Țăranu, elevul sancționat pentru mesajul „Basarabia e România”. Lista semnatarilor este deschisă de dr. Galina Răduleanu (91 de ani), fost deținut politic


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost