Pervertirea limbii române. Luca Istodor militează pentru forma neutră de gen cu terminația în „x”: Prietenx, colegx, membrx familiei

Asaltul ideologiei de gen asupra limbii române trece la un nou nivel. După feminizarea unor denumiri de funcții, activiștii LGBT militează acum pentru forma neutră de gen cu terminația în „x”.

Într-un articol publicat de Cutra, Luca Istodor încearcă să dovedească cât de necesară este această „revoluție” de gen către o „limba română mai queer”.

„În căutarea unei forme neutre de gen în limba română, mai multe grupuri și activistx queer propun folosirea terminației în „x”, care să înlocuiască terminațiile genizate pentru substantive, adjective sau pronume.

Utilizarea formei cu „x” are mai multe funcții. Pe de-o parte, deschide posibilitatea unui limbaj mai incluziv pentru persoane pe spectrul non-binar, care se identifică în afara genului masculin sau al celui feminin. În același timp, este o propunere de formă neutră care nu e, automat, masculină. Dacă, în mod „standard”, în limba română folosim „grupul de prieteni” atunci când nu știm genurile persoanelor din grup, am putea folosi, în loc, „grupul de prietenx”, ca formă neutră, care include și persoanele non-binare din grup”, notează Luca Istodor.

Prietenx, colegx, membrx familiei: contexte sociale în care folosim „x”-ul

„În ciuda popularizării treptate a formei cu „x”, aceasta rămâne folosită, cel puțin momentan, în cercuri restrânse, preponderent în comunitatea queer. Unele persoane o folosesc ca să se refere la ele însele, altele ca să formeze un neutru care nu e masculin, altele ca să se refere la persoanele non-binare din viața lor care preferă această terminație”, spune Luca Istodor.

Luca Istodor, un tânăr care a recunoscut public că este homosexual la vârsta de 16 ani, este fiul cunoscuților jurnaliști români, Eugen Istodor și Iaromira Popovici.

Pe același subiect:

Limba română, sub asediul ideologiei. Recomandările Parlamentului European privind LIMBAJUL NEUTRU din perspectiva genului

Jurnalistul Ștefan Secăreanu: La Chișinău, cine să apere limba română de focurile trase asupra ei din tunurile ideologiei de gen?

Argentina condusă de președintele Javier Milei începe lupta cu ideologia de gen și interzice limbajul asociat acesteia în toată administrația publică

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


3 comentarii la „Pervertirea limbii române. Luca Istodor militează pentru forma neutră de gen cu terminația în „x”: Prietenx, colegx, membrx familiei”

  1. De foarte multe ori anormalitatea sexuala ( homosexualitatea în acest caz ) este expresia unor traume suferite în timpul copilariei , traume fizice, emotionale sau sexuale. Homosexualitatea nu este un comportament omenesc sexual Natural, ci indus prin diverse mecanisme ca cele enumerate mai înainte.
    Faptul ca acest tânar -ce prezinta o problematica complexa afectiva si sexuala – se preocupa de stîlcirea si batjocorirea limbii stramosesti este în opinia mea graitor pentru nevoia sa de atentie pe care ne-o comunica tuturor.
    În plus, x-ul este un simbol legat de Satana , ceea ce ar trebui sa le dea de gândit celor ce îi sunt în preajma.

Comentariile sunt închise.