România a câştigat procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roşia Montană

România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană, reclamanții fiind obligați să ramburseze țării noastre cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicată vineri seara, potrivit unui comunicat transmis de Guvernul României.

„Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată  motivarea deciziei ICSID”, se precizează în comunicatul de presă.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Potrivit sursei citate, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Un comentariu la „România a câştigat procesul cu Gabriel Resources pentru aurul de la Roşia Montană”

  1. Bravo! De data asta n-a fost trădare, deşi Ciolacu se aruncase să anunțe contrariul, pentru ca „investitorii” să mai câştige pe bursă câteva sute de milioane de dolari. Acum mai dau înapoi ceva mărunțiş. Ciolacu dă ceva înapoi?

Comentariile sunt închise.