Conferinte pro-vaccinare, organizate în ultimii ani de o societate condusă de ministrul Rafila, sponsorizate de mai multe companii farma, printre care AstraZeneca și Moderna. Pfizer apare ca partener la evenimente din 2023

Mai multe companii farma, inclusiv producători de vaccinuri, apar pe site-ul evenimentelor organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Sănătății,  Alexandru Rafila, dezvăluie Hotnews.

Potrivit sursei citate, este vorba despre mai multe conferințe organizate în ultimii ani, cel mai recent exemplu fiind „A XII-a Conferință Națională RoVaccin”, eveniment organizat în perioada 15-16 martie 2024, în București, și care a beneficiat de sponsorizările a șase companii farma: AstraZeneca, Sanofi, Viatris, Medison Moderna, MSD și Alliance Healthcare.

Sponsorii conferinței apar la capitolul evenimente al site-ului Societății Române de Microbiologie.

Alături de Societatea Română de Microbiologie, co-organizator al conferinței RoVaccin a fost Societatea Română de Epidemiologie, al cărei președinte este Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Și Adriana Pistol apare în „comitetul de organizare” a conferinței.

Scopul conferinței:

Conferința RoVaccin vizează, între altele, infomarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccinare. Evenimentul se adresează profesioniștilor din sănătate, opiniei publice și mass media, prin organizarea de sesiuni științifice și mese rotunde unde vor fi dezbătute subiecte de interes pe tema vaccinării în România.

Unul dintre principalele obiective ale RoVaccin este de a informa corect opinia publică prin mesaje bazate pe dovezi venite din partea profesioniștilor, precum și încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient referitoare la vaccinare. De asemenea, manifestarea urmărește informarea, facilitarea schimbului de informații și propunerea de soluții concrete de către specialiștii implicați, cu privire la managementul eficient al Programului Național de Imunizare.

Precedenta conferință organizată de Societatea Română de Microbiologie, condusă de Alexandru Rafila, a fost „A XVI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie”, care a avut loc în perioada 9-11 noiembrie 2023, la Palatul Patriarhiei.

La conferința din 9-11 noiembrie 2023, companiile farma – șapte la număr – nu figurează ca sponsori, precum la cea din martie 2024, ci ca „parteneri principali”: Pfizer, MSD, Sanofi, Medison Moderna, RoTest, Mediclim și AstraZeneca, menționează sursa citată.

Anul trecut s-a întâmplat la fel

Încă o conferință, intitulată RoVaccin, a avut o ediție și anul trecut: „A XI-a ediție a Conferinței Naționale RoVaccin: Vaccinologia de la tradiție la inovare” a avut loc în perioada 7-8 aprilie 2023 la Hotel Ramada. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății.

În fruntea comitetului de organizare îl regăsim din nou pe Alexandru Rafila, iar din comitet face parte și Adriana Pistol, în calitate de președinte al Societății Române de Epidemiologie.

Răspunsul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Alexandru Rafila și Adriana Pistol au răspuns împreună, printr-o adresă oficială transmisă HotNews.ro, că funcțiile pe care le dețin în cadrul celor două societăți profesionale „au ca și obiect de activitate pregătirea profesională și activități de cercetare și de promovare a sănătății” și că acestea „nu sunt incompatibile cu funcțiile de ministru sau de secretar de stat, conform art. 84, alin. 4 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției”.

Cei doi demnitari spun că nu sunt plătiți de către asociațiile profesionale: „Conform statutului celor două societăți profesionale, președinții sunt aleși prin vot de către membrii acestora și nu sunt remunerați. Menționăm că niciunul dintre organizatori nu beneficiază de foloase materiale, financiare sau de altă natură”.

De asemenea, Alexandru Rafila și Adriana Pistol susțin, în răspunsul pentru cititorii HotNews.ro, că „Societatea Română de Microbiologie și Societatea Română de Epidemiologie nu au beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare.”

În răspunsul lor, Rafila și Pistol nu neagă explicit participarea firmelor de medicamente cu bani la organizare, dar spun că evenimentele au fost realizate „cu alți parteneri care au asigurat acoperirea costurilor”.

Faptele sunt acestea: asociațiile celor doi spun că au avut companiile farma drept sponsori pentru eveniment, cei doi demnitari neagă, notează sursa citată.

 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost