16 mai. 212 ani de la raptul Basarabiei și anexarea ei la Rusia

În urmă cu 212 ani, la București, era semnat un tratat de pace între Imperiul Rus și Imperiul Otoman, în urma căruia Basarabia era răpită pentru prima dată de către Rusia, notează Basilica.

Războiul ruso-turc din 1806-1812 a izbucnit pe 18/28 octombrie.

La 16/28 mai 1812, în incinta Hanului lui Manuc a avut loc procedura oficială a semnării Tratatului de pace ruso-turc de către împuterniciții celor două imperii. El includea 16 articole de bază și, separat, încă două articole secrete, dintre care articolele 4 și 5 vizau direct destinul Principatului Moldovei, notează sursa citată.

Peste ani, la 27 Martie 1918, ora 5 p.m., a avut loc Adunarea Sfatului Țării hotărându-se:

„În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica democratică moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră, și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa, România”. (I. Nistor, „Istoria Basarabiei”, București 1991)

Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, atunci când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.