Impresionanta comunitate românească creștină din Italia. Episcopia Ortodoxă Română a ajuns la 300 de parohii, sute de preoți și opt mănăstiri, în doar 16 ani de la înființare

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a împlinit, miercuri, 8 mai, 16 ani de la înființare, ajungând în prezent la 478 de unități pastoral-misionare, dintre care 278 au statut de parohie.

Comunitățile sunt slujite de 310 preoți și 25 diaconi, notează Basilica.ro.

Prima parohie ortodoxă română a în Italia în anul 1975. Înainte de ’89 erau doar patru parohii în Italia. În 1990 au început să emigreze mai mulți români și așa s-au constituit încă patru parohii până în 1998.

În 2004, comunitatea românească din Italia deja număra 34 de parohii. La început se acopereau regiuni mari: Lombardia avea un singur preot, apoi Piemonte alt preot, Puglia-Basilicata alt preot și Toscana alt preot.

Potrivit sursei citate, după integrarea României în UE, numărul a crescut de la an la an ajungând la cele 478 de comunități, organizate, în prezent, în 26 de protopopiate. Aici se încadrează și cele opt mănăstiri din eparhie.

În prezent, aproximativ 1.200.000 români trăiesc în Italia.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost


Spune-ți părerea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.