Fostul președinte al SUA, Donald Trump, găsit vinovat în procesul din New York

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a fost găsit vinovat pentru toate cele 34 de capete de acuzare în procesul său din New York.

Este pentru prima oară când un fost președinte este condamnat pentru o faptă penală. Trump a fost acuzat că a falsificat înregistrările contabile pentru a ascunde o plată în bani făcută către starul porno Stormy Daniels înainte de alegerile din SUA din 2016 pentru ca aceasta să nu dezvăluie că a făcut sex cu fostul președinte. Procuratura a susținut că acțiunea lui Trump a influențat rezultatul alegerilor din 2016.

„Acesta este un proces trucat, rușinos, verdictul adevărat va fi pe 5 noiembrie”, a declarat Trump.

Sentința va fi pronunțată pe 11 iulie, cu câteva zile înainte ca republicanii să-l nominalizeze drept candidatul lor la funcția de președinte al SUA la alegerile din 2024. Infracțiunea are o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare. Judecătorul ar putea opta și pentru arest la domiciliu, probațiune, eliberare supravegheată, amenzi sau muncă în folosul comunității.

Trump este sigur că va face apel la verdict, care ar putea dura luni sau chiar ani – cu toate acestea, democrații pot de acum să-l prezinte pe Trump drept „condamnatul penal Trump” în timpul campaniei elecorale. Trump se confruntă în continuare cu procese penale în Washington și Georgia pentru presupuse încercări de a anula rezultatele alegerilor din 2020, precum și unul din Florida legat de gestionarea documentelor secrete de securitate națională luate de la Casa Albă.


Ne puteți urmări și pe Telegram: https://t.me/RevistaRost